2021. augusztus 3., Hermina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Texasban megfagytak a szélerőművek

A február nem csak Magyarországon hozott szokatlanul hideg időt, Texasban például olyan hóvihar tombolt az elmúlt napokban, amely miatt az államban megfagytak a szélerőművek. Több millió ember maradt áram nélkül.

Texas kormányzója, Greg Abbott az állam mind a 254 megyéjében szükségállapotot hirdetett ki, miközben az energiahálózatot üzemeltető Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) arra kérte a lakosságot, hogy ahol tudnak, spóroljanak az áramfogyasztással. 

A Time and Date adatai szerint Dallasban hétfőn -14 Celsius-fokot is mértek, de volt olyan település is, ahol a hőmérséklet éjszaka -20 fok alá csökkent. A rendkívüli hideg mellett az akár 30 km/h-s szél és a 10-20 centiméteres hó is nehezíti a helyzetet, ami az energiaellátásban is problémát okozott. 

Forrás: Live Storms Media/YouTube

Dan Woodfin, az ERCOT egyik munkatársa szerint az áramkimaradások oka, hogy Texasban az ilyen szokatlanul hideg idők ritkán járnak együtt nedvesebb levegővel, most viszont

a jelentős mennyiségű csapadék miatt az állam szélerőművei tömegesen befagytak.

Az Austin American-Statesman újságnak nyilatkozó hálózatüzemeltetők szerint a csapadék és a történelmi hideg miatt az államban mintegy 12 ezer megawattnyi szélenergiával kevesebbet tudnak csak termelni, ez pedig csaknem a fele a szélerőművek által termelt energiának.

Bár a kieső energia egy részét sikerült pótolni a tengeri szélerőművekből, de az államban így is mintegy 2,7 millió ember maradt elektromos áram nélkül hosszabb-rövidebb időre.

Neked ajánljuk
Zöldmegállapodás: bezárja szénerőműveit, megújulókba fektet Észak-Macedónia Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe Az SZTE kutatói előrelépést tettek a megújuló energia tárolásának területén Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam