2021. március 4., Kázmér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Indiában is hamarosan véget érhet a szénkorszak

A brit energetikai csoport, az Ember kutatása szerint Indiában már 2018-ban elérhette a csúcspontját a szénfelhasználás. Ez azt jelenti, hogy a világ egyik legnagyobb gazdaságában tartósan lejtmenetbe kapcsolhat a rendkívül szennyező nyersanyag felhasználása.

Mint kiderült, a szén részesedése az indiai energiamixben már a második egymást követő évben zsugorodott 2020-ban.

A háttérben India gazdaságának 2019-es lassulása, illetve a koronavírus-járvány tavalyi gazdasági hatásai állnak.

Fotó: Shutterstock

„Reális esély van arra, hogy az indiai szénfelhasználás tartós csökkenésnek indult, és már soha nem fogja elérni a 2018-as szintet,

különösen akkor, ha az indiai kormány igyekszik megfelelni a saját energiapolitikai céljainak, és nagyobb hangsúlyt fektet a megújuló forrásokra” – magyarázta Aditya Lolla, az Ember vezető elemzője. Az indiai vezetés tervei szerint az ország 2022-re 175 gigawattnyi megújulóenergia-kapacitást érne el, amit 2030-ra 450 gigawattra növelne. Ez pedig elég lenne az ország áramigénye évi 5 százalékos mértékű növekedésének fedezésére – tette hozzá a szakember. 

Indiának fel kellene pörgetnie a megújulók részesedését az energiamixben, ha el kívánja érni a zöldenergia-felhasználásra vonatkozó céljait. Az ország nap- és szélenergia-felhasználása ugyanis tavaly még jelentősen elmaradt a 2022-re kitűzött céltól.

Neked ajánljuk
2020 a megújuló energiák éve volt 11 ezer család számára biztosíthat tiszta energiát a Nógrád megyei napelempark Különleges napelemekkel segítenek A klíma mindig is mozgatta a történelem kerekét Visszavonulóban az ár- és belvíz, hétfő óta gyorsabban apad a Tisza
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam