2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elhagyott ipartelepeken építene napelemparkokat a MEKH

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fontos célkitűzése ösztönözni a barnamezős beruházással megvalósuló naperőműprojekteket – mondta Tóth Tamás elnökhelyettes a Menedzserek a Társadalomért – Fókuszban a jövő! digitális konferencián.

Tóth Tamás kiemelte: a rekultivált vagy felhagyott ipartelepeken induló fejlesztések

nemcsak környezetvédelmi szempontból, hanem a könnyebb hálózati csatlakozás miatt is előnyösebbek.

A MEKH elnökhelyettese arról is beszélt, hogy a nagyobb méretű és beépített teljesítményű megújuló erőművek hatékonyabbak és gazdaságosabbak ugyan, ugyanakkor a cél mégis a decentralizált energiatermelés ösztönzése.

Fotó: Shutterstock 

A konferencián arról is szó esett, hogy az előrejelzések szerint a hazai beépített napelemes kapacitás 2030-ra a 2019. évihez képest hatszorosára növekszik (6000 megawatt), majd 2040-re megközelítheti a 12 000 megawattot, amely nagy terhet ró az elosztói hálózatra. Ezzel kapcsolatban az elnökhelyettes kifejtette, hogy az elkövetkező időszak egyik fontos szakmai kihívása a megújuló energiaforrások villamosenergia-rendszerbe integrálása lesz. Mint mondta, a 6000 megawatt megújuló energiaforrásból termelt villamos energia befogadásához közel 700 milliárd forintos fejlesztést kell végrehajtani az elosztók és a rendszerirányítók hálózatain.

Neked ajánljuk
Uniós szinten 2030-ra 32 százalékos megújulóenergia-részarány a cél Földgáztüzelésű erőművekre szükség lesz az időjárásfüggő megújulók rendszerbe illesztéséhez Olcsón és egyszerűen: szélenergiával a felmelegedés ellen Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam