2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hétfőtől a boltokban az új uniós energiacímkék

2021. március 1-jétől a boltokban is feltűnhetnek az új energiacímkék – adta hírül vasárnap az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A vevők már 2020 novembere óta találkozhatnak a termékek csomagolásában az átláthatóbb besorolást és több adatot tartalmazó energiahatékonysági tájékoztatással. Márciustól a megújított címkéket az üzletekben is ki kell helyezni, ezt a hónap második felétől ellenőrzi a fogyasztóvédelem.

Az új energiahatékonysági címkéket egyelőre a háztartási mosogatógépeknél, mosó- és mosó-szárító gépeknél, hűtőkészülékeknél (beleértve a borhűtőket is) és elektronikus kijelzőknél (köztük a televízióknál és monitoroknál) kell használni. A termékek energiacímkéin a villamosenergia-fogyasztáson túl további információkat is szerepeltetni kell, például a mosógépek vízfogyasztását, zajkibocsátását, a ruhatöltet mennyiségét, a hűtők űrtartalmát vagy a kijelzők képernyőjének átmérőjét. Így még egyszerűbben össze lehet majd hasonlítani a háztartási nagygépek és elektronikus kijelzők áramfogyasztását és egyéb jellemzőit – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye.

Az energiacímkézés a fogyasztók tájékoztatásának egyik legfontosabb eszközeként az elmúlt évtizedekben eredményesen ösztönözte a gyártói innovációt. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a készülékek egyre hatékonyabbá váltak, idővel már egyetlen árucikk sem tartozott az alsóbb osztályokba. Az A kategória felett követhetetlen módon jelentek meg az újabb, nehézkesen megkülönböztethető (A+, A++, A+++) besorolások. Az egységes uniós szabályozás az egyszerűbb, áttekinthetőbb jelölési rendszer érdekében tért vissza most az A-tól G-ig terjedő energiaosztályokhoz.

Márciustól új uniós energiahatékonysági címkék könnyítik meg a boltokban a megalapozott fogyasztói döntéseket Fotó: Shutterstock

A közlemény szerint Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy hétfőtől az üzletekben és a webshopokban is kötelező kihelyezni az új energiahatékonysági címkéket. A fogyasztóvédelem a 14 munkanapos türelmi idő letelte után, március második felétől ellenőrzi meglétüket és megfelelőségüket, fokozott figyelemmel az online kereskedelemre. A tavaszi országos ellenőrzés hozzájárul ahhoz, hogy a vásárlók megfelelő információk birtokában választhassák ki az igényeiknek leginkább megfelelő, környezetkímélő eszközöket – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Az Európai Bizottság témához kapcsolódó, 2021. március 1-jei közleményében kitért arra, hogy az új címkéken egy uniós szintű adatbázisra mutató QR-kód is szerepelni fog. Emellett az EU piacán forgalomba kerülő valamennyi készüléket regisztrálni kell egy új, uniós szintű adatbázisban, az energiacímke-köteles termékek európai adatbázisában (EPREL). Ez a jövőben még inkább megkönnyíti a hasonló termékek összehasonlítását – hangsúlyozta a bizottság is.

Március 1-jétől a környezettudatos tervezésre vonatkozóan több szabály is hatályba lépett, különösen a javíthatóságot érintők. A gyártók vagy importőrök mostantól kötelesek a szakszervizek rendelkezésére bocsátani egy sor alapvető alkatrészt a modell utolsó darabjának az uniós piacon való forgalomba hozatalát követően legalább 7-10 évig. Szeptember 1-jétől új címkék vonatkoznak majd a villanykörtékre és a rögzített fényforrással rendelkező lámpákra is, az elkövetkező években pedig további termékek következnek – részletezte a bizottság.

Neked ajánljuk
Honnan szerzi majd az EU az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagokat? Borzasztó állapotban vannak energetikailag a magyar ingatlanok Így valósítaná meg az unió a 2030-as klímacélokat Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam