2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordokat dönt a magyar napenergia-termelés

A közhiedelemmel ellentétben nem a nyári kánikula, hanem a tavaszi és őszi napsütéses időszakok támogatják a legjobban a naperőművek működését, a napelemek ugyanis 25 Celsius-fokon képesek a legnagyobb teljesítményre, efölött fokonként 0,8 százalékot veszítenek hatékonyságukból.

Az időjárás mellett a magyarországi naperőmű-kapacitás folyamatos bővülése is újabb és újabb rekordokkal kecsegtet a következő hónapokban – írja részletes elemzésében az nrgreport.com.

Amikor a magyarországi ipari méretű naperőművek termelési csúcsairól beszélünk, akkor kifejezetten csak az 50 kilowatt és e feletti teljesítményű naperőművek termelését vesszük figyelembe, tehát a háztartásokban található napelemek teljesítményét nem. Így a magyar napenergia-termelés összességében még az alább felsoroltaknál is nagyobb értékeket érhet el.

De jöjjenek a számok! A Mavir (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.) adatai alapján

a legújabb csúcsot 2021. február 22-én, hétfőn délben állították fel a hazai ipari méretű naperőművek, össztermelésük ekkor 1197,76 megawatt volt.

Ezt megelőzően kétszer, február 13-án (1067,2 MW), majd február 15-én (1166,8 MW) is megdőlt a tavaly őszi csúcs, amit 2020 októberében mértek (1037,8 MW) – sorolja az elmúlt napok kiemelkedő teljesítményeit az nrgreport.com cikke.

A Heliosys Hungary csoport 20 megawatt teljesítményű napelemparkja az átadás napján, 2021. február 17-én, Mátraverebély közelében Fotó: MTI/Komka Péter

Az ipari méretű naperőművek beépített teljesítőképessége 2020 végén elérte a 1406,9 megawattot, míg a háztartási méretűeké már 2020 szeptemberének végén meghaladta a 640 megawattot, vagyis összesített teljesítőképességük 2020 végére 2000 megawatt felett járt, ami megfelel a Paksi Atomerőmű elektromos teljesítményének (közel 2050 MW). Ám míg Paks kihasználtsága éves átlagban 90 százalék körül vagy e fölött alakul, addig az ipari naperőművek átlagos kihasználtsága ennél lényegesen alacsonyabb (2019-ben például 16 százalék volt).

Míg 2020-ban a Magyarországon termelt villamos energia közel 48 százalékát Pakson állították elő, addig az ipari naperőművek összesen nem egészen 5 százalékos súllyal szerepeltek az árammixben 

– folytatódik az ábrákkal is gazdagon ellátott elemzés.

Az nrgreport.com cikke végezetül kiemeli, hogy ha az aktuális energia- és klímastratégia 2030-ig valóban 90 százalékra kívánja növelni a karbonmentes termelés súlyát a hazai villamosenergia-termelésben, akkor még van mit tenni a cél elérése érdekében, hiszen ez az arány 2020-ban éves átlagban 55,4 százalék körül alakult. De ehhez azt is hozzáfűzik, hogy a naperőmű-kapacitás jelenlegi bővülési tempója mellett – számolva a még üzemelő Paksi Atomerőművel és Paks2 2030-ra tervezett elkészülésével – a 90 százalékos dekarbonizáció jó eséllyel megvalósíthatónak tűnik.

Neked ajánljuk
Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét Kínában már nem drágább a szénnél a napenergia Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam