2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyáron indulhat a lakossági napelemes rendszerek támogatása

2021 nyarán a tervek szerint kiírják azt a lakossági pályázatot, amelynek keretében több tízezer, energiaszegénységnek kitett család juthat napelemes rendszerek telepítését elősegítő, vissza nem térítendő EU-s támogatáshoz – írja a portfolio.hu.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, Steiner Attila egy szerdai, budapesti sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a napenergiának kulcsszerepe lesz az olcsó és innovatív energia biztosításában. Az ITM államtitkára azt is elárulta, hogy a több tízmilliárdos keretösszegű, nyárra tervezett pályázat várhatóan 87 ezer családnak jelenthet segítséget: közülük 70 ezer napelemeket telepíthet majd, 17 ezer pedig a napelemet a fűtési rendszerek korszerűsítésével összekapcsolva juthat támogatáshoz.

A portfolio.hu cikke aláhúzza, hogy a pályázat anyagi hátterét az uniós helyreállítási alap legnagyobb programja, a Helyreállítási és Ellenálló Képességi Eszköz (RRF) jelenti majd, amely Steiner szerint a koronavírus-járvány által okozott károk enyhítésében segíti a tagállamokat. Minden tagállamnak önálló tervet kell kidolgoznia a forrás felhasználására, amelyet az Európai Bizottság hagy majd jóvá – a magyar terv kidolgozása folyamatban van. A lap azt is hozzáfűzi, hogy ahogyan „az a Magyar Közlönyben is megjelent már:

a magyar RRF-terv kilenc fő komponensből áll (közte az energetika–zöldátállás), a teljes program finanszírozásához szükséges becsült forrásigény 5760 milliárd forint.”

A napenergiának kulcsszerepe lesz az olcsó és innovatív energia biztosításában Fotó: Shutterstock.com

A nemzeti tervekkel szemben fontos kritérium a zöld- és a digitális átállás elősegítése. Az ITM államtitkára az MTI közleménye szerint a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az energetikai területen rendelkezésre álló forrásból támogatnák például a háztartási méretű kiserőművek létesítését, a lakossági napelemes rendszerek telepítését,  a lakossági fűtési rendszerek modernizációját, vagy a villamosenergia-hálózatok alkalmassá tételét a megújuló alapú áram fogadására. Steiner hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett a tavaly meghirdetett klíma- és természetvédelmi akcióterv mellett.

Eszerint 2030-ra a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz, 2050-re pedig – az energiabiztonság, a klímavédelem és a gazdasági versenyképesség szempontjait is figyelembe véve – szeretnék elérni a klímasemlegességet.

Cikke második felében a portfolio.hu egy, a hivatalos uniós pályázati felület
RRF-tervet bemutató oldalára frissen feltöltött, 12 oldalas anyag alapján részletesebben is kibontja a lakossági megújulóenergia-beruházások elősegítésének célkitűzéseit és lehetséges hatásait, valamint a kirajzolódó pályázati, támogatási stratégiát. Ez alapján a lap arra következtet, hogy a lakossági napelemes rendszereknek, valamint a lakossági fűtési rendszerek elektrifikálásának támogatása egy átlagos család áramszámlájának a feleződését célozza. Még ennél is nagyobb lehetséges haszonként könyveli el az energiaszegénység és a környezetkárosító fűtési rendszerek által okozott légszennyezés, valamint az ebből eredő egészségügyi és gazdasági károk enyhítésének lehetőségét.

Neked ajánljuk
Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét Biomimikri, avagy van mit tanulnunk bolygónk zseniális élőlényeitől (videó) A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam