2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországon a lakosság több energiát használ, mint az ipar

Meglepően magas a lakosság által felhasznált energia aránya Magyarországon, egy átlagos háztartás pedig a rezsije 75 százalékát fűtésre, illetve légkondicionálásra költi. Magyarország másfélszer annyi erőforrást használ fel, mint amennyi fenntartható lenne.

„Az iparhoz képest jóval nagyobb a lakosság által felhasznált energia aránya Magyarországon, mint a fejlett iparral bíró országokban” – írja a hvg.hu a Knauf Insulation közleménye alapján. A magyar lakosság energiafelhasználási aránya 32 százalék, az Egyesült Államok lakosságáé 18 százalék. A legtöbb környező országgal összevetve is rosszul állunk, ugyanis Ausztriában 23, Csehországban 26, Szlovákiában pedig 20 százalék ez az arány.

Az egy főre jutó évi 5,7 tonnás szén-dioxid-kibocsátásból 1,3 tonnát a háztartások juttatnak a légkörbe, ennek döntő része a fűtő- és tüzelőanyagok elégetéséből származik.

A magas fogyasztás okai közé tartozik többek között az épületek korszerűtlensége, az elavult fűtési technológiák használata és a rossz szigetelés.

Magyarország ökológiai lábnyoma másfélszer akkora, mint ami fenntartható volna.

A háztartások szén-dioxid-kibocsátásának döntő része a fűtő- és tüzelőanyagok elégetéséből származik Fotó: Shutterstock.com

„A levegőt erősen szennyező és így az egészségünket is romboló közlekedési és fűtési módok, illetve az egyre dráguló energiaárak mára nyilvánvalóvá tették, hogy az energiahatékonyság már nem csupán anyagi, hanem környezetvédelmi kérdés” – hívja fel a figyelmet gazdaság és környezetvédelem összefüggéseire a Knauf Insulation.

Neked ajánljuk
Jelentős politikai változások és technológiai áttörések nélkül nem szabadulunk meg a fosszilis energiától Vadászati világkiállítás: A vándorló vízimadarak védelme Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában Az újrahasznosított hulladék aránya nőtt, mégis több szemét végzi a lerakóban
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam