2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Örök átmenet vagy fenntartható fellendülés vár ránk a járvány után?

Hogyan hat a világjárvány a szokásainkra, ezen keresztül az energiafogyasztásunkra? Történelmi lehetőség előtt állunk, de vajon tudunk-e élni vele? A Magyar Energiakereskedők Szövetségének éves konferenciáján járt a portfolio.hu.

A mai beruházási aktivitás mellett a tisztaenergia-rendszerre való átmenet örökké fog tartani – Varró Lászlónak, a Nemzetközi Energiaügynökség vezető közgazdászának néhány gondolatát emeljük ki a portfolio.hu cikke alapján.

Napi tömegközlekedés vagy heti egy autóhasználat?

A vírusjárvány után, az üzleti utakat kiváltandó, a cégek gyakrabban fognak élni a digitális lehetőségekkel. Viszont az emberek a vírustól tartva tömegközlekedés helyett inkább autóval járnak. A tömegközlekedés az autósnál átlagban 11-szer energiahatékonyabb, már a heti egyszeri autós munkába járás is pazarlóbb, mint a napi tömegközlekedés..

A londoni metró utasai maszkot viselnek, és próbálják tartani a távolságot 2020. október 29-én Fotó: Yau Ming Low/Shutterstock.com

Hogyan változnak az értékláncok?

A járvány tapasztalatai alapján a kormányok nagyobb figyelmet fognak fordítani az orvosi műszerek vagy a biztonságtechnikai rendszerek gyártására, de a Kínából érkező tengernyi fogyasztási cikk gyártását valószínűleg nem fogják visszahelyezni Európába.

Csökkenti-e az online vásárlás az energiafogyasztást?

A kiskereskedelmi forgalom jókora része az online vásárlás és házhoz szállítás felé terelődik a pandémia hatására. Európai körülmények között a gyors, rövid határidős házhoz szállításra való átállás majdnem biztosan növeli az energiafogyasztást.

Fenntartható fellendülés vagy örökké tartó átmenet?

A beruházási volumennek minimum tartósan meg kell duplázódnia, hogy ne tartson örökké az energiaátmenet. Az európai gazdaság válságban van, az energetikai beruházások pedig már a nagy gazdasági világválság idején is fontos szerepet játszottak a kilábalásban. Ezért a Nemzetközi Energiaügynökség a Nemzetközi Valutaalappal kidolgozott egy globális fenntartható fellendülési tervet.

Neked ajánljuk
Javítani az energiahatékonyságot és csökkenteni a kibocsátást! Erről beszélni 12 percben – az mindennél ijesztőbb Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny Tavaszra új életre kelnek a Kis-Sárrét vizesélőhelyei
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam