2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Japánban a fukusimai katasztrófa áldozataira emlékeztek

Tíz évvel ezelőtt kilences erejű földrengés rázta meg Japán keleti partvidékét. A rengést szökőár követte, és megrongálódott a Fukusima-1 atomerőmű. Hidrogénrobbanások kíséretében három reaktorban magolvadás ment végbe, Csernobili után ez volt a világ második legsúlyosabb atomkatasztrófája.

A 2011. március 11-én történt katasztrófában csaknem 20 ezer ember vesztette életét vagy tűnt el, többségük a szökőárban. Máig több mint 40 ezer ember nem térhetett vissza otthonába, többségük a fukusimai atomerőmű környékén lakott. Fukusima prefektúra földjeinek 2,4 százaléka tiltott zóna, az újjáépítésből is kimaradt. Ez a terület a sugárszennyezés miatt még mindig lakhatatlan, ennek ellenére, az ENSZ Nukleáris Sugárzás Hatásait Vizsgáló Tudományos Bizottságának (UNSCEAR) napokban közzétett jelentése szerint, statisztikailag nem bizonyítható, hogy sugárzás okozta egészségügyi károk érték volna a lakosságot.

Az egykori tűzoltók kabátjai a Fukusima prefektúrabeli Futabában csaknem 10 évvel a katasztrófa után. Ezt a területet tavaly megnyitották Fotó: MTI/AP/Komae Hiro

A Fukusimától északra fekvő Mijagi és Ivata prefektúra part menti településein is akadnak még a katasztrófa óta üresen álló telkek. Az Ivata prefektúrabeli Otszucsi városában a szökőár lerombolta a városházát, és negyven ember halálát okozta. Az áldozatok feketébe öltözött családtagjai azon az üres telken gyűltek össze, ahol egykoron az épület állt. A Mijagi prefektúrában lévő Isinomaki lakói egy üres síremléknél emlékeztek, amelyen a város háromezer halottjának neve olvasható.

Helyi idő szerint pontban délután
2 óra 46 perckor – amikor az első nagy rengés történt – Naruhito császár és
Szuga Josihide miniszterelnök is
egyperces néma csönddel adózott
az áldozatok emlékének.

Az idei az utolsó, kormány által szervezett, országos megemlékezés.

Megállt az idő a tűzoltóság épületének homlokzatán Futabában, a katasztrófa napján délután 2 óra 46 perckor érkezett az első rengés Fotó: MTI/AP/Komae Hiro

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott tokiói nyári olimpia lángja is Fukusimából indul majd útnak. Ahogy ezt pár napja megírtuk: a Fukusima-1 atomerőmű teljes elbontása 2050-re várható, jövőre tesznek egy kísérletet a megolvadt fűtőanyag robotizált kiemelésére.

Neked ajánljuk
Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam