2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kevesebbet fűtünk, de sokkal többet hűtünk

Beszédesen változott a fűtés- és hűtésszezon hossza az Európai Unióban, kiderült, hogy ma átlag két és félszer többet használjuk a légkondikat, mint fél évszázada. És nem azért, mert kényelmesebbek lettünk, hanem szigorúan a hőmérséklet alapján számolva a hűtéses napokat.

„A klímaváltozás a házak energiaszükségletébe is alaposan belenyúlt, míg az Európai Unió tagállamaiban átlagosan 21 százalékkal csökkent a fűtéses napok mértéke, addig a hűtési szezon 268 százalékkal nyúlt meg 1979 óta. Hasonló volt a helyzet hazánkban is, ahol a fűtés terén 12 százalékos visszaesést mértek, ugyanakkor az épületek hűtésében szintén két és félszeres emelkedést tapasztaltak” – írja a vg.hu az Eurostat friss felmérése alapján.

Nézzük részletesebben a számokat! Európában a fűtéses napok mértéke az 1979-ben mért 3510 napos átlagról a tavalyi 2759 napra csökkent, miközben Magyarországon ez a szám 2547-re mérséklődött 2893-ról. A hűtési szezon hossza az uniós 37-es átlag helyett a tavalyi évben már 99 nap volt, míg Magyarországon 27-ről 70-re nőtt a hűtéses napok mértéke 1979 és 2020 között.

Galway – Írországban a hűtéses napok évi átlagos mértéke 0,02 volt 1979 és 2020 között Fotó: Shutterstock.com

Az egész időperiódusra vetítve Finnországban (5665 nap), Svédországban (5328 nap) és Észtországban (4344 nap) volt a legmagasabb a fűtéses napok évi átlagos mértéke, míg Máltán (536 nap), Cipruson (784 nap) és Portugáliában (1243 nap) volt a legalacsonyabb ez az érték. Az átlagos hűtésszezon ugyanebben az időszakban – utolsókból lesznek az elsők! – Cipruson (573 nap), Máltán (569 nap) és Görögországban (268 nap) bizonyult a leghosszabbnak, míg Írországban, Svédországban és Dániában gyakorlatilag egyetlen napot sem kellett volna járatni a légkondicionálókat, ha lennének.

Hogyan lehet mindezt lefordítani fogyasztásra? A hűtéses és fűtéses napok száma arról árulkodik, mennyi energiába kerül adott helyen fűteni vagy hűteni egy átlagos házat. Tehát például Máltán nagyjából tizedannyi energiából lehet fűteni a házunkat, mint Svédországban, míg Görögországban nagyjából a fele energiát meg lehet spórolni a légkondizáson ahhoz képest, mintha Cipruson vagy Máltán töltenénk a nyarainkat.

Neked ajánljuk
Honnan szerzi majd az EU az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagokat? Borzasztó állapotban vannak energetikailag a magyar ingatlanok Így valósítaná meg az unió a 2030-as klímacélokat Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam