2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szénrégió Bizottság a környezetbarát és igazságos átmenetért

Megtartotta online alakuló ülését a Szénrégió Bizottság, Magyarország első, szénátmenettel foglalkozó, állandó egyeztető fóruma – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-vel. A fő téma a Mátrai Erőmű fenntartható és igazságos átmenete lesz.

Az új javaslattevő és döntéstámogató szervezet a szénkivezetés során érintett szereplők bevonását, az egyeztetések folytonosságát, valamint az eredmények és javaslatok megismertetését szolgálja – mondta el a közlemény szerint köszöntőjében Steiner Attila, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A Mátrai Erőmű jelenleg a legjelentősebb üvegházhatásúgáz-kibocsátó Magyarországon, ugyanakkor kiemelkedő szerepe van a villamosenergia-termelésben.

Emellett kétezernél is több munkavállaló sorsa és mintegy ezer helyi vállalkozás működése függ tőle. A kormány stratégiai célja az erőmű környezetbarát átalakítása, de úgy, hogy az átállás ne veszélyeztesse a munkahelyeket és a kis- és középvállalkozók megélhetését, valamint a térség energiabiztonsága garantált legyen.

A Mátrai Erőmű működésétől kétezernél is több munkavállaló és mintegy ezer helyi vállalkozás sorsa függ Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Szénrégió Bizottság az európai uniós LIFE-IP North-HU-Trans projekt keretében jött létre, amelynek fő célkitűzése az erőmű és a régió fenntartható, igazságos átmenetének megvalósítása. Az alakuló ülésen közel 60 szervezet, többek között helyi és megyei önkormányzatok, központi államigazgatási és civil szervezetek, érintett vállalatok, felsőoktatási intézmények és szakképzési centrumok, turisztikai és egészségügyi szervezetek képviselői vettek részt. A szénátmenethez jelentős forrásokat nyújt az európai uniós Igazságos Átmenet Alap – tájékoztatott továbbá a minisztérium.

Neked ajánljuk
A hazai ipar egyik kitörési pontja az akkumulátor-iparág PEDELEC–2020: újra nyitva a pályázat október 8-ig A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért Ökoest-előadássorozat a teremtett világ védelméről
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam