2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kevesebb villamos energiát használtunk el idén januárban, mint tavaly

Míg az európai villamosenergia-fogyasztás emelkedett az előző év azonos időszakához képest, addig a régió országaiban, így Magyarországon is csökkent a felhasználás januárban – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az MTI-vel. 

Hogy a fogyasztásunk alacsonyabb volt, az főleg az enyhe időjárásnak köszönhető.

Emellett a hazai árak is sokszor alacsonyabbak voltak az osztrák vagy német piac árainál, emögött viszont már összetettebb folyamat húzódott. Nyugat-Európában folytatódott az alacsony nap- és szélerőművi termelés, a Balkánon azonban bőségesen termeltek a vízerőművek. Bár Magyarország általában északi irányból importál, és a déli országokba exportál, ez januárban gyakran megfordult: Horvátországból és Szerbiából importáltunk, miközben Ausztria felé szállítottunk.

A Balkánon idén januárban bőségesen termeltek a vízerőművek, a képen a Drinára épített Bajina Bašta vízerőmű látható Szerbiában Fotó: Shutterstock.com

Az időjárás nálunk sem támogatta a megújulók termelését, de az erőműveink sokat dolgoztak. A hazai termelés 48,7 százalékát nukleáris, 32,6 százalékát gáztüzelésű, 8,7 százalékát pedig lignit termelőegységek biztosították. A naperőművek 2,2 százalékot, a szélerőművek pedig 2,1 százalékot tettek ehhez hozzá januárban.

Neked ajánljuk
A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról Országos naperőműboom várható A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam