2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Roszatom beszáll az akkumulátorgyártásba is?

Az orosz gazdaság legerősebb lába jelenleg a gázexport, de ha nem akar hamarosan lesántulni, akkor Oroszországnak is fel kell készülnie arra, mire támaszkodik majd a földgáz leáldozása után.

Oroszország a nemzetközi energiaszektorban elfoglalt pozícióját igyekszik is átmenekíteni a fosszilis energiahordozók utáni időkre, ennek az előre menekülési folyamatnak a legfontosabb szereplője pedig az orosz atomreaktor-export piacvezetője, a paksi bővítésért is felelős állami tulajdonú nukleáris energiavállalat, a Roszatom lehet.

Meglepetésként hathat, hogy a nukleárisenergia-termelés infrastruktúrájának exportja mellett az orosz ipar az elektromos autók világa felé is nyitni óhajt, pedig ezt jelezheti előre, hogy a Roszatom máris bevásárolt a dél-koreai Enertechbe. Pontosabban a vállalatóriás Renera nevű leányvállalata vette meg az Enertech International 49 százalékát – adta hírül a Totalcar.

A nukleáris energia pionírjainak emlékműve Obnyinszkban Fotó: PhotoChur/Shutterstock.com.

Az üzlet része volt egy megállapodás is, melynek értelmében két ütemben, 2030-ig bezárólag egy évi 2 GWh kapacitású akkumulátorgyár épül majd Oroszországban.

Neked ajánljuk
Meddig működhet a metsamori atomerőmű? Vízi szélpark: kézenfekvő megoldás vagy inkább környezeti rizikófaktor? Hol tölthetnek, és mennyit töltöttek a magyarok? Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Tovább a forrásra: totalcar.hu
Vissza
Hírfolyam