2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ausztrália: a pandémia nem fogta vissza a háztáji napelemes beruházásokat

Rekordévet zártak az ausztrál háztartások 2020-ban – több mint 350 ezer kisméretű, háztetőre telepített napelemes rendszert kapcsoltak be a hálózatba, ez több mint 3 gigawattos kapacitásnövekedést jelentett.

Az ausztrál tisztaenergiaszabályzó-hatóság, azaz a CER (Clean Energy Regulator) friss, negyedéves szén-dioxid-piaci jelentése szerint a tavalyi év végén a kontinensméretű ország 32 gigawattos zöldenergiás kapacitásából 13 gigawattot tettek ki a háztáji napelemes rendszerek. Ezek telepítési volumene 2020-ban 40 százalékkal nőtt az előző évihez képest, és az elmúlt három évben átlagosan is 38 százalékos növekedést produkált a szegmens – írta meg a napi.hu.

David Parker, a CER elnöke szerint a pandémia nem fogta vissza a háztáji erőműves beruházásokat, sőt
fűteni kezdte a piacot.

Ezt Parker azzal magyarázta az ausztrál PV Magazine-nak, hogy az ilyen beruházások technológiai költségei alacsonyak, a Covid–19 miatt pedig megnőtt az otthoni munkavégzés aránya, így megfogalmazódott az igény a háztartások energetikai fejlesztésére és a rezsiköltségek racionalizálására.

Egy férfi a szarufákat festi 2020 júniusában Ausztrália Queensland államában, a háza tetején napelemek láthatók Fotó: Jackson Stock Photography/Shutterstock.com

David Parker kiemelte, hogy villamosenergia-termelési mixben a megújulók tavaly év végén átlépték a 30 százalékos részarányt, így Ausztráliában mintegy 53 millió tonnával kevesebb karbon-egyenértékű szennyezés került a levegőbe 2020-ban.

Neked ajánljuk
A paksi bővítéssel és a napenergia-beruházásokkal Magyarország önellátó lesz a villamos energiát illetően Lengyel vizeken termel majd zöldáramot a német energiakonszern Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya a Fertő tó mellett Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam