2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meddig működhet a metsamori atomerőmű?

A fővárostól, Jerevántól mindössze 35 kilométerre, egy szeizmikusan nagyon aktív, azaz földrengésveszélyes területen áll Örményország egyetlen szovjet tervezésű nukleáris erőműve.

Az atomerőmű egyetlen működő, 420 megawattos reaktorát 1980-ban helyezték üzembe, 2017-ben már le kellett volna állítani az eredeti tervek szerint, de a kormány ezt kitolta tíz évvel, miután nem sikerült finanszírozást találnia egy új nukleáris létesítmény építéséhez – írja a Szabad Európa az erőmű körül kialakult helyzetről.

Metsamorban Örményország áramszükségletének nagyjából 40 százalékát termelik meg, gyakorlatilag a Vorotan vízerőmű és az itteni reaktor biztosítják az ország energiaellátását. Ahogy Ara Marjanján örmény ENSZ-szakértő is hangsúlyozta, az erőműnek kulcsfontosságú szerepe van az energiabiztonság garantálásában, működésének fenntartása, illetve egy új reaktor megépítése nemzetbiztonsági érdek. Az Európai Unió hiába is kínált 2004-ben 200 millió eurót a leállítás finanszírozására, Jereván visszautasította az ajánlatot. Pedig az erőmű földrengés esetén nem volt biztonságos.

A metsamori nukleáris erőmű – még két működő reaktorral  Fotó: shutterstock.com

Az orosz kormány 2015-ben 270 millió dollár hitelt és 30 millió dollár támogatást nyújtott biztonsági fejlesztésekre és korszerűsítési munkálatokra. A létesítmény vezérigazgatója, Movszesz Vardanján szerint a Roszatommal közös munka és a fejlesztés tíz évvel meghosszabbítja az egyébként 2026-ban ismét leállítani tervezett erőmű élettartamát. Jurij Szvidirenko, a projekt orosz felelőse szerint is „egyértelműen tovább tud működni 2026 után” az erőmű, idézi őt a Szabad Európa.

Az örmény kormány nem mondott le egy új nukleáris erőmű építéséről sem, ennek tervezése során viszont állításuk szerint minden szempontot figyelembe fognak venni.

Neked ajánljuk
35 éve történt a csernobili atomerőmű-szerencsétlenség Fejlesztik a földgázszállító rendszert Az EU kiterjeszti szén-dioxid-kibocsátás-kereskedelmi rendszerét Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: szabadeuropa.hu
Vissza
Hírfolyam