2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A megújulók helyett a cseppfolyós földgázra esküsznek az oroszok

Oroszország távoli, északi-sarkvidéki területein található az ország természetes földgázkincsének 90 százaléka. Ezen a vidéken jelentős kitermelési projektek kezdődtek, és kezdődnek még a következő évtizedben is. Miért ebbe az irányba indulnak az oroszok az energiaátmenet kellős közepén?

Orosz szakértők egy csoportja elkészítette az ország új, cseppfolyós földgázzal (liquefied natural gas, LNG) kapcsolatos stratégiáját, amelyet már Mihail Misusztyin miniszterelnök is jóváhagyott – írta meg a napi.hu. Miért bíznak a szakértők ennyire az LNG jövőjében?

Először is, megállapításuk szerint a földgáz tiszta fosszilis energiahordozó, azaz megfelelő szállítási és tárolási technológia mellett üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül is felhasználható. (Hogy miért vezethet tévútra a „leginkább tiszta szénhidrogén” koncepciója, arról érdemes elolvasni a Másfélfokon Szabó John egy korábbi elemzését.)

Másodszor, a dokumentum szerzői szerint a világ LNG-fogyasztása 2030-ra 4,7 ezer milliárd köbméterre, 2050-re 5,7 ezer milliárd köbméterre növekszik majd a 2018-as 3,8 ezer milliárd köbméterről. Ha Oroszország ezzel párhuzamosan megfelelő tempóban bővíti a termelést 2035-ig, LNG-exportban világelsővé válhat.

A Yamal LNG-termelőbázisa Szabettánál, a Jamal-félszigeten Fotó: Sergey Rusanov/Shutterstock.com

Harmadszor, az LNG-vel való kereskedelem sok pénzt hozhat, a stratégia legalábbis 150 milliárd dollár exportból származó bevétellel számol már 2030-ra, ami amúgy a cseppfolyós földgáz kivitelének adómentessége miatt nem az állami kasszát gazdagítja majd.

Negyedszer, a stratégiaalkotók szerint LNG-vel előre is lehet menekülni, ha Európa mégsem vásárolna a jövőben földgázt. Kék hidrogént vagy ammóniát állíthatnak elő belőle. A hidrogén kék változata a fosszilis tüzelőanyagból üvegházhatásúgáz-kibocsátás nélkül előállított hidrogént jelenti.

Oroszország nagyban tervez LNG-termelésbe fektetni, elsősorban az ország
északi-sarkköri területein, a Jamali Nyenyecföldön, „ahol a Novatek 2017-ben megnyitotta Yamal LNG-termelő bázisát, és ahol az Arctic LNG 2-t tervezik átadni 2023-ban. Mindezek mellett  számos további kitermelési projekt indul a következő évtizedben” – írja a napi.hu a Moscow Times alapján.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam