2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Atomenergia: megoldás vagy probléma?

Az Energiaklub friss kutatásai alapján az atomenergia a globális végső energiafogyasztás elenyésző részét, 2 százalékát fedezi, a fejlett gazdaságokban a nukleáris kapacitások leszerelése zajlik, és csak a fejlődő térség nem demokratikusan működő rendszereiben figyelhető meg kapacitásbővítés.

Mi a baj az atomerőművek múltjával és jelenével az Energiaklub szekértői szerint?

Az Energiaklub egyesület 10 évvel a Fukusima Daiicsi atomerőmű katasztrófája és 35 évvel a csernobili atomerőmű-baleset után két új tanulmányban mutatja be az atomenergia múltját és jelenét, az előbbi Az atomenergia és a radioaktív hulladékok esete, az utóbbi pedig Az atomenergia működési anomáliái címet viseli. Ezek legfőbb megállapításait ismerteti a napi.hu cikke a szakpolitikai intézet és módszertani központ sajtóközleménye alapján.

Nem olcsó

Az atomenergia 70 éves története során 17 súlyos szerencsétlenség történt.

A balesetek következtében folyamatosan szigorodtak a biztonsági előírások, ami a technológia megdrágulásához vezetett. A megújuló energiahordozókon alapuló technológiákat ezzel szemben árzuhanás jellemzi.

Emellett a radioaktív hulladék akár sok százezer évig sugározhat, így az atomszemetet nem lehet őrizetlenül hagyni, a kialakított hulladéklerakókat pedig karban kell tartani, monitorozni kell. Ennek az árát a mai fogyasztók nem fizetik meg.

A mai fogyasztók nem fizetik meg a nukleáris hulladék tárolásának árát Illusztráció: Shutterstock.com

Nem tiszta és nem biztonságos

Az atomerőművek gőzturbináit működtető fűtőelemek ugyan nem nagyok, de egy-egy nukleáris erőmű teljes életciklusa alatt nagyon sok ilyen használódik el.

A kiégett fűtőelemek végleges elhelyezése pedig még ma sem megoldott.

Radioaktív hulladék normál üzemeltetés során is keletkezik, ehhez jön még az atomerőműveket érő katonai támadások és a nukleáris balesetek vagy katasztrófák miatti többlet.

Nem átlátható

Az atomenergetika működése nem átlátható, a paksi atomerőmű bővítése sem az. Ez elveszi a megalapozott véleményalkotás lehetőségét a tudományos közösségtől és a társadalomtól.

 A friss tanulmányokat tartalmazó kiadványok itt és itt találhatók.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam