2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hét uniós ország az atomenergiáért és a technológiai semlegesség elvéért

Az Európai Unió hét tagállama szorgalmazza az atomenergia figyelembevételét az uniós energia- és klímapolitikában, ennek érdekében közös levelet küldtek az Európai Bizottság vezetőinek, Ursula von der Leyen elnöknek és Frans Timmermans alelnöknek.

A levelet aláíró hét ország Csehország, Franciaország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia voltak.

Felhívták rá a bizottság figyelmét, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamos energia majdnem felét biztosító atomenergiát a tagállamok fele használja vagy fejleszti.

Emellett arra szólították fel a bizottságot, hogy a klíma- és energiapolitika működjön a technológiai semlegesség elvével összhangban.

Minden alacsony vagy zéró kibocsátású technológiát egyenlően kell kezelni az összes uniós politikában, beleértve a karbonsemlegesség elérését célzó beruházások osztályozását is.

Az ilyen technológiákat aktívan támogatnia is kellene az EU-nak az érintett tagállamok szerint – ismertette a levél tartalmát a portfolio.hu az MTI közleménye alapján.

A technológiai semlegesség elve szerint minden alacsony vagy zéró kibocsátású technológiát egyenlően kell kezelni  Illusztráció: shutterstock.com

Az érintett tagállami vezetők szerint

az atomenergia fejlesztését, előnyei ellenére, több EU-tagállam megkérdőjelezi, ezzel korlátozzák a tagállamok választási jogát a különböző energiaforrások között.

Pedig az EU működéséről szóló szerződés ezt a jogot rögzíti.

Neked ajánljuk
Egyre gyakrabban állnak le az atomerőművek szélsőséges időjárási tényezők miatt Magyarország atomenergia nélkül nem érné el a kitűzött kibocsátás-csökkentési célokat A gyermekláncfű, avagy a pitypang is segít a koronavírus ellen A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam