2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hét uniós ország az atomenergiáért és a technológiai semlegesség elvéért

Az Európai Unió hét tagállama szorgalmazza az atomenergia figyelembevételét az uniós energia- és klímapolitikában, ennek érdekében közös levelet küldtek az Európai Bizottság vezetőinek, Ursula von der Leyen elnöknek és Frans Timmermans alelnöknek.

A levelet aláíró hét ország Csehország, Franciaország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia voltak.

Felhívták rá a bizottság figyelmét, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamos energia majdnem felét biztosító atomenergiát a tagállamok fele használja vagy fejleszti.

Emellett arra szólították fel a bizottságot, hogy a klíma- és energiapolitika működjön a technológiai semlegesség elvével összhangban.

Minden alacsony vagy zéró kibocsátású technológiát egyenlően kell kezelni az összes uniós politikában, beleértve a karbonsemlegesség elérését célzó beruházások osztályozását is.

Az ilyen technológiákat aktívan támogatnia is kellene az EU-nak az érintett tagállamok szerint – ismertette a levél tartalmát a portfolio.hu az MTI közleménye alapján.

A technológiai semlegesség elve szerint minden alacsony vagy zéró kibocsátású technológiát egyenlően kell kezelni  Illusztráció: shutterstock.com

Az érintett tagállami vezetők szerint

az atomenergia fejlesztését, előnyei ellenére, több EU-tagállam megkérdőjelezi, ezzel korlátozzák a tagállamok választási jogát a különböző energiaforrások között.

Pedig az EU működéséről szóló szerződés ezt a jogot rögzíti.

Neked ajánljuk
Már biztonságos, és hamarosan zöldnek is fog számítani az atomenergia? Már biztonságos, és hamarosan zöldnek is fog számítani az atomenergia? Az unió legnagyobb barna medvéjét lőhették ki orvul Romániában Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam