2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csökkent a légszennyezés Európában – Fellélegezhetünk?

Egy új kutatás alapján tavaly csökkent a levegő szennyezettsége Európában, ami hatással volt a levegő minőségével összefüggő halálozások számára is: ez 38 ezer elkerült halálesetet jelent a kontinensen, és 1500-zal kevesebb halált Magyarországon. Az ok: kevesebb szént és üzemanyagot füstöltünk el.

A CREA (Centre for Resarch on Energy and Clean Air) kutatása alapján
a nitrogén-dioxid levegőben található átlagos mennyisége nagyjából 14 százalékkal, a szálló por átlagos szintje pedig 7 százalékkal csökkent 2020-ban.

A levegő minősége Rómában, Párizsban, Zágrábban, Athénban, Lisszabonban és Varsóban javult a leginkább, a levegőben található szálló por mennyisége Szerbia után Magyarországon esett a legtöbbet.

Az elkerült halálesetek mellett 10 millióval kevesebb munkanapot hiányoztak az európaiak, 17 ezerrel kevesebb gyerek lett asztmás, 29 ezren nem kerültek asztmarohammal kórházba, és 4700-zal csökkent a koraszülések száma. Pontosabban ezek a pozitív hatások még nem mind realizálódtak, az eredményt az elkövetkező hónapokban és években tapasztalhatjuk majd – húzta alá a tanulmány eredményeit szemléző telex.hu.

Szmog Varsó belvárosában. Jó hír, hogy tavaly jelentősen javult a város levegőminősége Fotó: shutterstock.com

A levegő károsanyag-tartalmának csökkenése mögött egyrészt a pandémia miatti korlátozások állhattak. Másrészt kevesebb szénerőműben termelt energiát használtak az európaiak, és arányaiban több megújuló forrásból származó energiát. A levegő szennyezettségének mértékét a szén és a fosszilis üzemanyagok égése során keletkező szennyezők befolyásolják leginkább.

A Harvard Egyetem kutatói szerint a világon minden ötödik ember a fosszilis tüzelőanyagok miatt hal meg.

Európában évente több tízezer ember haláláért felelős a légszennyezés, és átlagosan nyolc hónappal rövidíti meg európaiak várható élettartamát.

Ráadásul sok olyan krónikus betegség kialakulásához járul hozzá, amelyek súlyosbíthatják a Covid–19 betegség lefolyását.

Neked ajánljuk
Összefüggés lehet a klímaváltozás és a koraszülések között Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric Az európaiak az éghajlatváltozást, a munkanélküliséget és a migrációt tekintik a legnagyobb kihívásnak Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) A levegőszennyezés az élelmiszer-biztonságot is rontja
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam