2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldítésbe fogott a világ legnagyobb szénipari vállalata?

Sorra zárja be a kisebb bányáit a Coal India Limited – adta hírül a BBC cikke alapján a Magyar Hang. A világ legnagyobb szénipari vállalata előre menekül, és a megújulók korára készül.

A Coal India Limited (CIL) napenergiába fektet, most éppen az állami fenntartású NLC India áramszolgáltatóval közösen készülnek egy 3 ezer megawattos projektre, a beruházás értéke mintegy 125 milliárd rúpiát, azaz 1,73 milliárd dollárt tesz majd ki.

A következő két-három évtizedben a szénenergia felhasználása vissza fog szorulni, helyét a napenergia veszi át – érvelt a váltás mellett a CIL elnöke, Pramod Agarwal a Reutersnek.

A hír fonákja, hogy a vállalat a leépítésekkel megspórolt pénzt tervezi naperőművekbe fektetni. A 2020 márciusa előtti 3 évben 82 bányát zártak be és 18 600 munkavállalót küldtek el, de Agarwal további elbocsátásokkal számol.

Nyílt színi fejtéssel működő szénbánya Chandrapurban – India Kína után a világ második legnagyobb fogyasztója Fotó: Shutterstock.com

Tavaly India aláírta a párizsi egyezményt, elkötelezve magát amellett, hogy 2030-ig a 2005-ös szinthez képest 35 százalékkal csökkenti a szénkibocsátást.

Jövőre 175 gigawatt, az évtized végére pedig 450 gigawatt megújuló energiát terveznek előállítani az országban.

Egyelőre azonban még az évi 1 milliárd tonnás szénigényével Kína mögött India a világ második legnagyobb fogyasztója – mutat rá a Magyar Hang a BBC adataira támaszkodva. A CIL évi széntermelése pedig majdnem lekörözi az összes amerikai szénipari vállalat együttes teljesítményét.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hang.hu
Vissza
Hírfolyam