2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fel kell pörgetni a szélturbinák telepítésének tempóját

A szélenergia hasznosításával foglalkozó cégek érdekvédelmi szervezete szerint háromszorosára kellene gyorsítani a szélturbinák telepítésének ütemét, ha 2050-re el akarjuk érni a klímasemlegességet, azaz a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást.

Tavaly rekordot döntött a telepítési sebesség: globálisan összesen 93 gigawatt új kapacitást helyeztek üzembe. Az új szélfarmok háromnegyedét az USA-ban és Kínában telepítették.

A világ teljes szélenergia-hasznosítási kapacitása 743 gigawattra nőtt, ami évi 1,1 milliárd tonna szén-dioxid kibocsátását váltja ki, ez körülbelül Dél-Amerika éves emissziójának felel meg.

A szélenergia-ipar szereplőinek 99 százalékát tömörítő Globális Szélenergia Tanács (Global Wind Energy Council, GWEC) számításai alapján azonban a klímaváltozás legsúlyosabb hatásainak elkerülése és az átlaghőmérséklet emelkedésének 2 °C alatt tartása érdekében évente 180 gigawattnyi új szélenergia-kapacitást kellene üzembe helyezni, a klímasemlegesség 2050-es eléréséhez pedig 280 gigawattra kellene emelni az évi új szélenergia-kapacitást.

A GWEC szerint háromszorosára kell gyorsítani a szélturbinák telepítésének ütemét, ha 2050-re el akarjuk érni a klímasemlegességet Illusztráció: Shutterstock.com

Ben Backwell, a GWEC ügyvezetője szerint

ígéretes, amit Kína és az USA elért az elmúlt évben, de a világ többi részén is fel kellene gyorsítani a megújulón alapuló energetikai beruházásokat

– idézte a GWEC közleményét a raketa.hu.

Feng Zhao, a szervezet piacelemzési és piaci stratégiai vezetője hozzátette, hogy nem elég az energiatermelést emissziómentesen megoldani, szükség van az energia tárolására és szállítására szolgáló technológiák megteremtésére is.

Neked ajánljuk
Fizessenek többet a városi terepjárósok, mondja egy német polgármester Bemutatták a MÁV saját fejlesztésű IC+ első osztályú kocsiját Budapesten A magyar erdők az itt élő emberek egészségét szolgálják Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam