2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fel kell pörgetni a szélturbinák telepítésének tempóját

A szélenergia hasznosításával foglalkozó cégek érdekvédelmi szervezete szerint háromszorosára kellene gyorsítani a szélturbinák telepítésének ütemét, ha 2050-re el akarjuk érni a klímasemlegességet, azaz a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást.

Tavaly rekordot döntött a telepítési sebesség: globálisan összesen 93 gigawatt új kapacitást helyeztek üzembe. Az új szélfarmok háromnegyedét az USA-ban és Kínában telepítették.

A világ teljes szélenergia-hasznosítási kapacitása 743 gigawattra nőtt, ami évi 1,1 milliárd tonna szén-dioxid kibocsátását váltja ki, ez körülbelül Dél-Amerika éves emissziójának felel meg.

A szélenergia-ipar szereplőinek 99 százalékát tömörítő Globális Szélenergia Tanács (Global Wind Energy Council, GWEC) számításai alapján azonban a klímaváltozás legsúlyosabb hatásainak elkerülése és az átlaghőmérséklet emelkedésének 2 °C alatt tartása érdekében évente 180 gigawattnyi új szélenergia-kapacitást kellene üzembe helyezni, a klímasemlegesség 2050-es eléréséhez pedig 280 gigawattra kellene emelni az évi új szélenergia-kapacitást.

A GWEC szerint háromszorosára kell gyorsítani a szélturbinák telepítésének ütemét, ha 2050-re el akarjuk érni a klímasemlegességet Illusztráció: Shutterstock.com

Ben Backwell, a GWEC ügyvezetője szerint

ígéretes, amit Kína és az USA elért az elmúlt évben, de a világ többi részén is fel kellene gyorsítani a megújulón alapuló energetikai beruházásokat

– idézte a GWEC közleményét a raketa.hu.

Feng Zhao, a szervezet piacelemzési és piaci stratégiai vezetője hozzátette, hogy nem elég az energiatermelést emissziómentesen megoldani, szükség van az energia tárolására és szállítására szolgáló technológiák megteremtésére is.

Neked ajánljuk
Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában Az elmúlt napokban Törökországot és Görögországot is elérte az extrém hidegfront A louisianai kagylók is tudják: a természetben mindennek megvan a helye és az oka Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Afrikában már nem (csak) a melegedés megállítása, hanem a sikeres alkalmazkodás a tét
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam