2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Joe Biden az Atlanti-óceánra telepítene szélerőművet

Az amerikai elnök akkora vízre telepített szélerőművet építene az óceán New York és New Jersey államok közötti szakaszára, hogy az ötlettel az USA azonnal átvette a vezetést Dél-Koreától a legnagyobb, még csak tervezett tengeri szélfarmok versenyében.

Joe Biden nemrég újabb, legalább 3000 milliárd dollár értékű gazdasági csomagról rendelkezett. 

„Mint ismert, a gigacsomag egy részét széles körű szociális reformokra fordítják, a másikat pedig óriási infrastrukturális és zöldenergia-beruházásokra.

A New York Times szerint az utóbbi terület fejlesztése jegyében Biden óriási tengeri (offshore) szélfarmot építene az Atlanti-óceán New York és New Jersey államok közé eső szakaszára” – írta meg az mfor.hu

Az amerikai kormány 2030-ig egy
30 ezer megawatt teljesítményű szélerőművet telepítene a vízre – ezzel 10 millió otthont tudnának ellátni
tiszta energiával.

Biden jövőbeli tengeri szélerőműve ezzel átvette a vezetést a legnagyobb tervezett tengeri szélparkok versenyében az eddig vezető, a dél-koreai Szinan városa közelében épülő, 8200 megawattos teljesítményt megcélzó, frissen engedélyezett projekttől.

Tengeri szélpark turbinái a naplementében Fotó: Shutterstock.com

A beruházás beindításához 3 milliárd dollárnyi hitelt fognak elkülöníteni, fel fogják gyorsítani a szélfarm-építések engedélyeztetését, és a kikötőket is fejlesztik majd az érintett területen.

A szélfarmprojekt a Fehér Ház szerint közvetlenül vagy áttételesen 77 ezer munkahelyet teremt majd.

A gigaszélfarm a várakozások szerint évi 78 millió tonnával fogja csökkenti az USA szén-dioxid-kibocsátását. Az államok 2019-es szén-dioxid-kibocsátása 5,1 milliárd tonna volt, a globális CO2-emisszió ugyanebben az évben 33,1 milliárd tonna.

A Biden-kormányzat a múlt hónapban a Trump elnöklése alatt elakadt, 800 megawatt teljesítményűre tervezett tengeri szélfarmprojektnek is zöld utat adott Martha’s Vineyard partjainál. Amerika 2030-ra 13 tengeri szélfarmot, ezzel 2 ezer óceánra telepített szélturbinát tervez a keleti partra.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam