2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Joe Biden az Atlanti-óceánra telepítene szélerőművet

Az amerikai elnök akkora vízre telepített szélerőművet építene az óceán New York és New Jersey államok közötti szakaszára, hogy az ötlettel az USA azonnal átvette a vezetést Dél-Koreától a legnagyobb, még csak tervezett tengeri szélfarmok versenyében.

Joe Biden nemrég újabb, legalább 3000 milliárd dollár értékű gazdasági csomagról rendelkezett. 

„Mint ismert, a gigacsomag egy részét széles körű szociális reformokra fordítják, a másikat pedig óriási infrastrukturális és zöldenergia-beruházásokra.

A New York Times szerint az utóbbi terület fejlesztése jegyében Biden óriási tengeri (offshore) szélfarmot építene az Atlanti-óceán New York és New Jersey államok közé eső szakaszára” – írta meg az mfor.hu

Az amerikai kormány 2030-ig egy
30 ezer megawatt teljesítményű szélerőművet telepítene a vízre – ezzel 10 millió otthont tudnának ellátni
tiszta energiával.

Biden jövőbeli tengeri szélerőműve ezzel átvette a vezetést a legnagyobb tervezett tengeri szélparkok versenyében az eddig vezető, a dél-koreai Szinan városa közelében épülő, 8200 megawattos teljesítményt megcélzó, frissen engedélyezett projekttől.

Tengeri szélpark turbinái a naplementében Fotó: Shutterstock.com

A beruházás beindításához 3 milliárd dollárnyi hitelt fognak elkülöníteni, fel fogják gyorsítani a szélfarm-építések engedélyeztetését, és a kikötőket is fejlesztik majd az érintett területen.

A szélfarmprojekt a Fehér Ház szerint közvetlenül vagy áttételesen 77 ezer munkahelyet teremt majd.

A gigaszélfarm a várakozások szerint évi 78 millió tonnával fogja csökkenti az USA szén-dioxid-kibocsátását. Az államok 2019-es szén-dioxid-kibocsátása 5,1 milliárd tonna volt, a globális CO2-emisszió ugyanebben az évben 33,1 milliárd tonna.

A Biden-kormányzat a múlt hónapban a Trump elnöklése alatt elakadt, 800 megawatt teljesítményűre tervezett tengeri szélfarmprojektnek is zöld utat adott Martha’s Vineyard partjainál. Amerika 2030-ra 13 tengeri szélfarmot, ezzel 2 ezer óceánra telepített szélturbinát tervez a keleti partra.

Neked ajánljuk
Nem elég megtermelni a tiszta áramot, el is kell juttatni a fogyasztókhoz A háztartási naperőművek száma és kapacitása nőtt, a többi megújulóé nem annyira Hóvihar miatt adtak ki riasztást az Egyesült Államokban Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam