2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Van-e jövőjük Kanadában a naperőműveknek?

Mi az a 10 dolog, ami elsőre az eszünkbe jut Kanadáról? A hideg, a juharszirup, az öles hó, a jávorszarvasok, a zimankó, a lovas rendőrség, a fél Sziklás-hegység, a zúzmara, a hoki és a fagy. Valószínűleg senki nem sorolná fel az első 10 között a napelemparkokat. Öreg hiba.

Pedig Kanada 70 megawatt új napelemes kapacitást telepített tavaly, ezzel az év végére az ország összesített szolárkapacitása már meghaladta a 3 gigawattot a Kanadai Megújuló Energia Szövetség (Canadian Renewable Energy Association, CanREA) adatai alapján – írja az alternativenergia.hu a pv-magazine.com cikkére támaszkodva.

A hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek a Prince Edward-sziget energiaigényének 40 százalékát,
Új-Skócia fogyasztásának pedig 18 százalékát tudják már biztosítani.

A többi kanadai tartományban is dinamikusan nő, jelenleg átlagosan 10 százalék a napenergia hasznosításának részaránya. A lakosság is egyre inkább érdeklődik a napelemek iránt, a háztartási méretű napelemes rendszerek száma gyarapodik.

Napelemfarm Ontario tartományban, Kanadában Fotó: Shutterstock.com

Az ország amúgy is erős a megújuló energiahordozók hasznosításában – a vízenergia a domináns, de a CanREA jelentése szerint a szél- és a napenergia is stabil pozícióban zárta a 2020-as évet. Csak 2020-ban 166 megawatt szélerőmű-kapacitást telepítettek, ami így összesen országosan 13,58 gigawattosra bővült.

2021-re 240 megawatt napelemes és 745 megawatt szélerőmű-kapacitás hálózatra kötését tervezik, összesen pedig 2 gigawatt megújuló kapacitás telepítését.

A jövő kihívása, ahogy a CanREA felhívja rá a figyelmet, az energiatárolási rendszerek kiépítése és bővítése lesz.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam