2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízi szélpark: kézenfekvő megoldás vagy inkább környezeti rizikófaktor?

A tengerekre, óceánokra telepített, lebegő vagy vízbe épített szélparkok kézenfekvő megoldásnak tűnnek, hiszen ahogy a vitorlások, úgy a szélturbinák is jól hasznosíthatják a víz feletti légáramlatokat mint megújuló energiahordozókat.

Sokan bele is vágtak a dologba, a Chikansplanet blog pedig összegyűjtött néhány izgalmas, a világ különböző pontjain éppen zajló vízi szélerőmű-beruházást.

Dél-Korea 2030-ra ígéri az új világrekordert

Moon Jae-in elnök 2020-ban bejelentette, hogy az ország Covid–19 utáni újraindítását az okos- és zöldberuházások fogják meghatározni, a dél-koreai Green New Deal szerint pedig vállalják, hogy 2050-re elérik a karbonsemlegességet.

Ezt a célt szolgálja a délnyugati partok közelében, Szinan városa mellett 2030-ig megvalósuló gigaprojekt.

A vízbe telepített szélerőműpark kapacitása 8,2 gigawatt lesz,
5600 új munkahelyet jelent majd,
és összesen 43,2 milliárd dollárba
fog kerülni.

Ahogy a vitorlásoknak, úgy a szélturbináknak is éppen megfelel a tengeri szél Fotó: Shutterstock.com

Az Amazon Hollandia partjainál szállt vízre

Az Amazon az eddigi legnagyobb megújuló energiás bevásárlásához írt alá nemrég. A Shell és az Eneco közös vállalkozása, a CrossWind a holland partoktól csaknem 20 kilométerre épít hatalmas vízi szélparkot.

A 2023-ra megvalósuló beruházástól 3,3 terrawattórás kapacitást remélnek, ez egymillió holland háztartásnak biztosít majd tiszta áramot. Az Amazon a tervek szerint a rendszer teljes termelésének felét fogja tulajdonolni 2024-től.

A tengeri szélerőmű innovatív megoldásokkal egészül ki, például hidrolízis útján zöldhidrogént fognak előállítani, illetve a rendszer része lesz egy lebegő naperőmű is.

A britek legnagyobbja

Anglia keleti partjainál épül a Norfolk Vanguard, amely 90–180 szélturbinájával 1,95 millió otthont lát majd el árammal, és 400 munkahelyet fog teremteni.

Bár a kormány hatástanulmánya felhozott ellenérveket, például az építkezés tájra és forgalomra gyakorolt kedvezőtlen hatásait, de a projekt mégis megkapta az engedélyt, mivel a pozitív hatásokat találták túlsúlyban.

A fejlesztés szorosan kapcsolódik a Norfolk Boreas nevű másik tengeri szélerőműprojekthez, ami még az engedélyre vár. Együtt 3,9 millió otthonnak termelnek majd.

Neked ajánljuk
Hátra arc, avagy füstölgő német szénerőművek Hátra arc, avagy füstölgő német szénerőművek Mint a mágnes, úgy vonzzák a rákokat a víz alatti kábelek A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: chikansplanet.blog.hu
Vissza
Hírfolyam