2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 100 civil szervezet kéri a Molt, hogy ne fúrjon az Őrségben

A civil szervezetek közös kiállásának az ad aktualitást, hogy az olajvállalat engedélykérelmet nyújtott be szénhidrogén-kút fúrására az Őrségi Nemzeti Park területén. A Mol tervét nem támogatja az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság sem.

„A tervezett beruházás a nemzeti park védett természeti területén, Natura 2000-es területen, a Nemzeti Ökológiai Hálózat magterületén történne – (...) ezzel az olajipari vállalat szembe megy az Alaptörvényben rögzítettekkel.

Egy új szénhidrogén-kitermelő helyszín nyitása emellett súlyosbítaná a klíma- és ökológiai válságot is, amely tovább rontaná Magyarország jövő nemzedékeinek életfeltételeit”

– fogalmaznak a civilek a Greenpeace által kiadott közös közleményben.

„Abszurd és felelőtlen a Moltól, hogy a klíma- és ökológiai válság közepén egy nemzeti park területén akar új szénhidrogén-kitermelő helyet nyitni.

A környezet és az éghajlat további pusztítása helyett a Molnak a megújulókra való áttérésben kellene
élen járnia”

– hangsúlyozza a közleményben Perger András, a Greepeace magyarországi klíma- és energiakampány-felelőse.

A természet ősszel, Őriszentpéternél – Helyiek és természetvédő civil szervezetek is tiltakoznak a Mol beruházása ellen a környéken Fotó: shutterstock.com

A közös állásfoglaláshoz csatlakozó szervezetek azt kérik, hogy az olajcég álljon el a védett természeti területre tervezett beruházástól, vagy a Vas Megyei Kormányhivatal a fenti természet- és klímavédelmi szempontok alapján utasítsa el az engedélykérelmet.

Emellett a magyar országgyűlés az Alaptörvénnyel összhangban alkosson törvényt, amely a nemzeti parki védett természeti területeken megtiltja a fosszilis tüzelőanyagok bányászati kutatását és kitermelését.

A teljes közlemény itt olvasható a Greenpeace honlapján.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért Ökoest-előadássorozat a teremtett világ védelméről Aláírásgyűjtés egy benzinmentes jövőért Őszi teendők: komposztálás, mulcsolás és megelőzés
Tovább a forrásra: greenpeace.org
Vissza
Hírfolyam