2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kibocsátás-csökkentés és felkészülés a vízhiányra – Itt a Budapesti Klímastratégia

A Fővárosi Önkormányzat az európai Polgármesterek Szövetségének célkitűzéseivel összhangban az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább 40 százalékos csökkentését tervezi 2030-ig – adta hírül a budapest.hu portál.

A Budapesti Klímastratégiában és Fenntartható Energia és Klíma Akciótervben a főváros a kibocsátás-csökkentéshez és a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez szükséges lépéseket határozta meg.

A kibocsátás-csökkentéshez fontos, hogy a budapesti lakások harmadában történjen energetikai felújítás, az autóval közlekedők aránya csökkenjen 61-ről 30 százalékra, a napelemek áramtermelése növekedjen 130-szorosára, a távhőellátás legalább 50 százalékban alapuljon megújuló energián, és bővüljenek 350 hektárral a helyi jelentőségű védett természeti területek.

A legnagyobb előrelépés a lakóépületek energetikai korszerűsítése lenne, a közösségi és kerékpáros közlekedés fejlesztésével is jelentősen csökkenthető a kibocsátott káros anyagok mennyisége.

Kerékpáros a kutyájával felhőszakadás után a II. kerületben Fotó: MTI/Mohai Balázs

A klímaváltozás miatt Budapesten egyre ritkábban esik az eső, közben

az utóbbi években egyre többször terhelte túl a csatornarendszert, öntötte el az utcákat, és lehetetlenítette el a közlekedést a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék.

A Duna vízgyűjtőjén egyre gyakoribb az aszály, a folyó fővárosi vízállása egyre többször tartósan alacsony. Ez problémákat okozhat az ivóvízellátásban.

A klímaváltozás másik, trendszerűen jelentkező tünete Budapest évi átlaghőmérsékletének folyamatos emelkedése, a fővárosi nyarak egyre forróbbak.

Napernyők egy társasház erkélyein a hőségben, a XIII. kerületben Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A városnak fel kell készülnie a vízmenedzsmenttel kapcsolatos kihívásokra, valamint a hőség egészségügyi következményeire is.

A tervezett intézkedések körülbelül 2500 milliárd forintba kerülnek majd.

„A klímavészhelyzet kezelésében mindnyájunknak részt kell venni, ezért a Fővárosi Önkormányzat kéri a vállalatok, a lakosság, a kerületi önkormányzatok és a kormányzat együttműködését is a zöld, élhetőbb és egészségesebb főváros megteremtése érdekében” – zárja a tájékoztatót a budapest.hu.

A teljes klímastratégia itt olvasható.

Neked ajánljuk
Energiaszűkösség és szénreneszánsz Európában Olcsón és egyszerűen: szélenergiával a felmelegedés ellen Özönvízszerű esőzések Ljubljanában Szinte mindenhez szükségünk van rá, mégsem becsüljük meg Figyeld a felhőt!
Tovább a forrásra: budapest.hu
Vissza
Hírfolyam