2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Közös Kutatóközpont szerint megkaphatja a zöld címkét az atomenergia

Az Európai Bizottság több mint egy éve kezdte el összeállítani a szigorú uniós környezetvédelmi kritériumrendszer szerint fenntarthatónak minősülő tevékenységek listáját, amely a zöldfinanszírozás alapjául szolgál majd. Az atomenergia esetében külön vizsgálatokra volt szükség.

A tanácsadó szakértők véleménye ugyanis nem egyezett abban, hogy megérdemli-e az atomenergia a zöld címkét.

Bár azt szívesen elismerték volna a címkével, hogy a nukleáris erőművek szén-dioxid-kibocsátása rendkívül alacsony, de további vizsgálatot láttak szükségesnek a radioaktív hulladék környezetre gyakorolt hatását illetően.

A bizottság ezért a Közös Kutatóközpontot (Joint Research Centre, JRC) bízta meg, hogy elemezze a nukleáris energiát az adott kritériumok szerint – adta hírül a Reuters.

Nukleáris erőmű hűtőtornyai Franciaországban – az egyik hatalmas gőzfelhőt ereget Fotó: shutterstock.com

A jelentés egy kiszivárgott, nyers változata alapján a JRC úgy találta, nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a nukleáris energia nagyobb mértékben károsítaná az emberi egészséget vagy a természetet, mint más, elektromos áram termelésére alkalmas technológiák.

Továbbá a kutatóközpont úgy ítélte meg, hogy a mélygeológiai tárolók megfelelők és biztonságosak a nukleáris hulladék tárolására. Franciaország és Finnország már előrehaladott fázisában tart egyébként a mélygeológiai formációkban megvalósított nukleárishulladék-tárolók fejlesztésének.

A jelentés végső verziója hamarosan megjelenik. Két szakértői bizottság még vizsgálni fogja a JRC megállapításait. Az Európai Bizottság nem kommentálta a nyers verziót.

Európa országai megosztottak a nukleáris energia megítélése kapcsán: míg Franciaország, Magyarország és további öt uniós ország nemrég arra szólította fel a bizottságot, hogy támogassa az atomenergetikai fejlesztéseket, addig más országok, például Ausztria, valamint egyes környezetvédelmi szervezetek ellenzik ezt a technológiát. A tagországok megosztottak a földgáz megítélése ügyében is.

Neked ajánljuk
Még mindig nincs végső döntés az atomenergia sorsáról az EU-ban Klímavállalásai teljesítése érdekében térhet vissza a nukleáris energiához Japán Lábbusszal az iskolába A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: www.reuters.com
Vissza
Hírfolyam