2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ma is serényen üzemel az ország első vízerőműve

Egy helyi földbirtokos, Báró Harkányi János építette meg a Hernád folyóra a 20. század elején a gibárti vízi erőművet, hogy birtoka energiaellátását biztosítsa. A frissen felújított, teljesen modernizált létesítmény ma egy 4000 háztartásos település egész éves áramfogyasztását képes volna biztosítani.

„A naperőműveknek az éjszaka az ellenfele, a szélerőműveknek pedig a szélcsend” – sorolja a hvg.hu videójában Hohol Gábor, az ALTEO energiatermelési divíziójának vezetője és északkelet-magyarországi régióvezetője az időjáráshoz és egyéb külső körülményekhez kötött megújulók korlátait.

A gibárti erőmű ezzel szemben az év mintegy 95 százalékában, évi nagyjából 8500 munkaórában, folyamatosan tud termelni.

A hvg.hu hat és fél perces videóriportja a vízi erőművek működési elveit, előnyeit és hátrányait mutatja be az ország első vízerőművének példáján.

A képen az akkor éppen 100 éves gibárti vízerőmű nagyduzzasztója látható 2003 szeptemberében Fotó: MTI/Vajda János

Szóba kerül az is, hogy míg a szél- és naperőművek beruházási költségei lényegesen alacsonyabbak, és a megtérülési idejük is rövidebb, addig a vízerőművek beruházási és üzemeltetési költségei valóban magasak. Utóbbiak mellett szól azonban egy nyomós érv, amit a videó végén Hohol Gábor fogalmaz meg a gibárti erőmű mellett állva.

„Ez az erőmű több mint 100 éve működik, és nem vagyok róla meggyőződve, hogy a most letelepített, napenergiát használó napelemek vagy a szélenergiát használó szélerőművek 100 évig fognak működni”

– búcsúzik a nézőktől a szakember.

 A videó ide kattintva elérhető.

Neked ajánljuk
A háztartási naperőművek száma és kapacitása nőtt, a többi megújulóé nem annyira A vízerőművek miatt csökken a tigrisek és jaguárok száma Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny Tavaszra új életre kelnek a Kis-Sárrét vizesélőhelyei
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam