2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szívesen spórolnának napenergia segítségével a magyarok

Az E.ON Hungária-csoport március 26. és április 5. között online kutatást végzett a Facebookon, amelyben 1500 főt kérdeztek meg a napelemes rendszerek telepítésére vonatkozó terveikről és tapasztalataikról. Kiderült, hogy minden korosztály nyitott a napenergia házi hasznosítására.

A válaszadók kétharmada szeretne otthonába napelemes rendszert.

A napelemek telepítésén gondolkodók 58 százaléka tartja megtérülőnek a beruházást, és reméli, hogy hosszabb távon csökkentheti vagy teljesen fedezheti majd általa az áramköltségeit.

A már napelemmel rendelkezőket vizsgálva korábban 61 százalék önerőből finanszírozta a telepítést, és csak 21 százalékuk vett igénybe hitelt, 15 százalékuk pedig támogatást.

Most a napelemet tervező válaszadók több mint fele, 58 százalék támogatással vagy hitelből szeretné megvalósítani a projektet. Sőt, 23 százalékuk kifejezetten a támogatások miatt gondolkodik
napelem-telepítésen 

– közölte az energiaszolgáltató cég az MTI-vel.

A most napelemet tervező válaszadók több mint fele támogatással vagy hitelből szeretné megvalósítani a beruházást Fotó: shutterstock.com

A válaszadók 55 százalékának a gazdaságosság mellett fontos a fenntarthatóság és a környezettudatosság is.

A felmérés szerint minden korosztály nyitott a napelemes megoldásokra, az 55 évesnél idősebb válaszadóknak például 48 százaléka tervez napelemet.

Az eddigi tapasztalatok alapján egy 25-30 négyzetméternyi árnyékmentes tetőfelületre elhelyezett rendszer képes fedezni egy átlagos magyar háztartás egész éves villamosenergia-igényét. A beruházás 7-9 év alatt térül meg, és évtizedekig működik – tette hozzá az E.ON.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam