2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idén januárban kevesebb áramot fogyasztottak a magyarok, mint tavaly

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint a magyarországi villamosenergia-felhasználás 2021 januárjában 4326 gigawattóra volt, 1,4 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A villamosenergia-külkereskedelem 0,13 petajoule-lal mérséklődött tavaly januárhoz képest.

A januári 3185 gigawattóra bruttó villamosenergia-termelés 48 százaléka nukleáris eredetű volt, 32 százalékát földgáz, 8 százalékát szén- és széntermékek, 11 százalékát megújuló energiaforrások biztosították, valamint 1 százalék származott egyéb forrásból.

A tiszta villamosenergia 41 százalékát a biomassza, 28 százalékát a nap, 17 százalékát pedig a szél szolgáltatta. Az előző év azonos időszakához képest a napenergiából, a szélenergiából, a biomasszából és a biogázból termelt áram mennyisége emelkedett, a vízenergiából és a kommunális hulladékból termelt áramé csökkent, a geotermikus forrásokból származó villamos energia mennyisége pedig nem változott – írta meg a napi.hu az MTI közleménye alapján.

A földgáz belföldi felhasználása 53,425 petajoule volt, ez 7 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly januárban. Az országos primerenergia-termelés 44,85 petajoule volt, 2,91 petajoule-lal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Idén januárban kevesebb áramot fogyasztottak a magyarok, mint 2020 januárjában Fotó: shutterstock.com

A szén és széntermékek termelése 0,95 petajoule-lal, a kőolaj és kőolajtermékeké 0,04 petajoule-lal emelkedett idén januárban, míg a földgáz termelése
0,46 petajoule-lal, az elsődleges megújuló energiaforrásoké 1,52 petajoule-lal, a nukleáris energiatermelés pedig 0,07 petajoule-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az országos primerfelhasználás 119,05 petajoule volt, 9,89 petajoule-lal kevesebb, mint tavaly januárban. Ezen belül a szén és széntermékek felhasználása 2,29 petajoule-lal, a kőolaj és kőolajtermékeké 2,11 petajoule-lal, a földgázé 4,19 petajoule-lal, a megújuló energiaforrásoké 1,16 petajoule-lal csökkent.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal idei első energiastatisztikai adatai itt elérhetők.

Neked ajánljuk
Ellátásbiztonság: közzétette a MEKH a kockázati készültségi tervet A háztartási naperőművek száma és kapacitása nőtt, a többi megújulóé nem annyira Interaktív térkép készült az ország elektromosautó-töltőiről Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam