2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jó ütemben halad a naperőművi kapacitás bővülése

Magyarországon lendületesen növekszik a megújulókon alapuló villamosenergia-termelés, a naperőművi kapacitás bővülése a tervezettnél még gyorsabban is halad, így minden esély megvan rá, hogy az ország elérje az előre meghatározott energiastratégiai és klímacélokat, hangzott el egy rádióinterjúban.

Magyarország célkitűzése a Nemzeti Energiastratégia, illetve a Nemzeti Energia- és Klímaterv szerint az, hogy a naperőművi kapacitás 2030-ig közel 6500 megawattra, 2040-ig pedig csaknem 12 000 megawattra bővüljön.

Jól ütemezett fejlesztésekkel a 2030-as cél hamarabb elérhető lesz, és a tíz évvel későbbi is tarthatóvá válik

– idézi Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese helyzetértékelését a vg.hu.

Tóth Tamás a Trend FM vendégeként beszélt arról, hogy a megújulók területén Magyarországon gyors ütemű fejlődés tapasztalható, a naperőművi kapacitás például máris elérte a 2000 MW-ot. Korábban mi is felhívtuk rá a figyelmet, hogyan dönt rendre rekordokat a magyar napenergia-termelés.

Az elnökhelyettes hozzátette, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a közintézmények is egyre gyakrabban telepítenek napelemeket, és már 65 ezer lakossági felhasználó üzemeltet háztáji naperőművet.

A Nemzeti Energiastratégia célja az, hogy legalább 200 ezer lakossági napelemes rendszert csatlakoztassanak a hálózatra.

A naperőművi kapacitás bővülése a tervezettnél még gyorsabban is halad Magyarországon Fotó: shutterstock.com

A szakember emellett arra is kitért, hogy a jövő az aktív fogyasztóké lesz, az elektromos autók töltésével, vagy például az otthoni okosmegoldások révén a felhasználók is részt vállalhatnak a rendszer fenntartható működésének támogatásában.

Tóth Tamás a megújuló áramtermelő egységek bekapcsolásával kialakuló decentralizált energetikai rendszer kapcsán új kihívásokra is rámutatott.

„Jó, hogy ott tudjuk felhasználni az energiát, ahol megtermeljük, ugyanakkor a korábbi
villamosenergia-hálózati rendszereket át kell alakítani az új igényeknek megfelelően, ami több száz milliárdos fejlesztéseket igényel az elosztók és a rendszerirányítók hálózatain.

Meg kell találni azokat a szabályozási mechanizmusokat is, amelyek segítségével hosszú távon működtethető marad a villamosenergia-rendszer” – magyarázta Tóth. 

Neked ajánljuk
Zöld mérföldkő: 15 percig 100 százalékban tiszta energiával üzemelt Kalifornia Országos naperőműboom várható Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam