2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Februárban fáztak, ezért több gázt fogyasztottak a magyarok

A hideg idő miatt magas volt itthon a februári földgázfogyasztás, de a gáz ára nem emelkedett úgy, mint Bécsben, illetve a nyugat-európai tőzsdéken. Az európai földgázszektor eseményei a hazai piacra is erősen hatottak, de az importcsökkenés nem okozott gázhiányt.

A hidegebb időjárás miatt a magyarok februári földgázfogyasztása a szökőnap hatásától megtisztítva 8,3 százalékkal volt magasabb a tavaly februárinál – ismertette cikkében a vg.hu a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) februári földgázpiaci jelentését.

A gázkereslet ráadásul annak ellenére nőtt, hogy a gáztüzelésű erőművek kevesebbet dolgoztak.

2020 őszére elmúlt a globális gázpiacot előtte két évig jellemző kínálati bőség,
a távol-keleti országok magas LNG-kereslete (liquefied natural gas, cseppfolyósított földgáz) felhajtotta a globális gázárakat, az európai spotpiacokat a tavaly februárinál 50 százalékkal magasabb árak jellemezték.

Február elején az elmaradó LNG-import megemelte az európai árakat is, de a hónap második felében az ázsiai kereslet enyhülése miatt visszatérő
LNG-szállítmányok és az enyhébbre forduló időjárás hatására az árak újra csökkenni kezdtek – mutatott rá a MEKH közleménye.

A hideg miatt 8,3 százalékkal több földgáz fogyott itthon idén februárban, mint tavaly ugyanebben a hónapban Fotó: shutterstock.com

Az európai gázellátás szerkezete jelentősen átalakult, ugyanis a 2019 végén megkötött orosz-ukrán tranzitszerződés értelmében évi 65 milliárdról 40 milliárd köbméterre csökkent az Ukrajnán keresztüli orosz gázszállítás.

Egyelőre nincs jele annak, hogy az orosz fél-rövidtávú kapacitásszerződésekkel szándékozna kiegészíteni a tranzitot, az alacsonyabb importot így az intenzívebb kitárolás pótolta

– részletezte tovább a vg.hu a MEKH tájékoztatása alapján.

Az európai ellátás változásai közvetlenül hatottak a hazai földgázpiacra is. Tavaly februárhoz viszonyítva idén minden importponton csökkent a behozatal, és töredékére estek vissza a tranzitszállítások.

A nagy tárolói készleteknek köszönhetően még így is bőséges a gázkínálat, ezért továbbra is olcsóbb volt a másnapi gáz ára a magyar piacon, mint Bécsben vagy a nyugat-európai tőzsdéken – zárta közleményét az energiahivatal.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam