2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyártól már korszerű elektromos fűtési rendszerekre is lehet támogatást igényelni

A tervek szerint nyáron megnyíló új, lakossági energiahatékonysági pályázaton a napelemes rendszerek mellett már korszerű elektromos fűtési rendszerekre is lehet majd támogatást igényelni, adta hírül a Magyar Nemzet a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség rendezvényén elhangzottak alapján.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség online rendezvényén a lapot szemléző MTI szerint elmondta, hogy

a várhatóan százmilliárd forintot meghaladó keretösszegű pályázat célja ösztönözni a komplex energetikai megoldások kialakítását. Támogatást lehet majd igényelni például tetőre helyezett, saját fogyasztásra termelő napelemes beruházásokra és elektromos fűtési rendszerekre, valamint a napelemes cseréptetőket is bevonták a támogatható termékek körébe.

A tárca becslése szerint ezzel nagyjából nyolcvanezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járulnak hozzá. 

Az államtitkár hozzátette, hogy az elektromos járművek beszerzését is további támogatásokkal fogják segíteni.

Elektromos áramot termelő napelemtáblákkal fölszerelt családi ház Solymár nyugati részén Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Steiner Attila emlékeztetett rá, hogy

a kormánynak célja a magyarországi napelemes kapacitást a jelenlegi mintegy 2000 megawattról 6000 megawattra növelni 2030-ig.

Az időjárás-alapú villamosenergia-termeléshez kapcsolódó kihívásra, az áram hosszú távú tárolására az államtitkár szerint részben a hidrogéngazdaság kiépítése adhat választ, ezen a területen már támogatott pilotprojektek állnak előkészítés alatt. Az Akvamarin projektről mi is hírt adtunk.

Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese a Magyar Nemzet írása szerint hangsúlyozta, hogy

a már használaton kívüli, de villamoshálózati csatlakozással ellátott létesítmények, mint például az elhagyott repülőterek vagy katonai létesítmények jó helyszínei lehetnek nagyobb kapacitású napelemparkoknak.

Az elnökhelyettes elmondása szerint a barnamezős fotovoltaikus beruházások előmozdítása érdekében a MEKH jogszabály-módosítási javaslatokat nyújtott be az ITM-nek – zárta az MTI a lapszemlét.

Neked ajánljuk
Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? Elindult a második hazai zöldhidrogénprojekt A sportruházat is lehet etikus és fenntartható Újabb lépés az északi szélesszájú orrszarvú fajmegőrző programjában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam