2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áttörés jöhet a geotermikus energiatermelésben

A Föld hője, azaz a geotermikus energia egyelőre még inkább csak kiegészítő energiaforrásként szolgál, főként a fűtéshez, ritkábban pedig az áramtermeléshez. De ez hamarosan nagyot változhat egy amerikai gigabefektetés és egy új magyar technológiai fejlesztés hatására – írta meg a telex.hu.

A BBC becslése alapján a geotermikus energiatermelés 4,6 milliárd dolláros bizniszt jelent globálisan, ez az összeg a telex.hu szerint szinte láthatatlan az energiapiacon.

A Föld hőjéből nyert energia ráadásul néhány országot leszámítva nagyon kis részt képvisel az energiamixben. Ezen nagyot fordíthat egyetlen amerikai óriásprojekt: Joe Biden 2000 milliárd dolláros infrastruktúra-fejlesztési programot és egyúttal zöldátalakulást tervez.

A Petrolern LLC vállalat foglalkozik azzal, hogyan lehetne az olaj- és földgázipari infrastruktúrát átforgatni tisztaenergia-termelésre. Erre a legkézenfekvőbb megoldás az olajkutak geotermikus energiatermelésre való átállítása volna. Erre a Petrolern számításai szerint 16 milliárd dollár jutna. A beruházás 10 év alatt megtérülne, és 200 ezer munkahelyet teremtene.

Itt jön a képbe a magyar fejlesztés, amelynek az amerikai Think Geoneregy szakportál külön cikket szentelt, és amit nemrég mi is bemutattunk.

A kiskunhalasi geotermikus beruházás Forrás: MS Energy Solutions/YouTube.com

Az egri MS Energy Solutions Kft. Kiskunhalason alakította ki a világ első olyan zárt ciklusú, geotermikus hőtermelő erőművét, amely egy sikertelen olaj- és gázkutató fúrásból visszamaradt kutat hasznosít újra.

A WeHEAT-technológia 

vízkinyerés nélkül működik, tehát nem veszélyezteti a vízbázist, és ugyan kevesebb energiát termel, mint vízkinyeréses társai, de azt sokkal megbízhatóbban teszi.

A geotermikus energia hasznosítása akkor éri meg, ha a Föld hője lefelé haladva gyorsan nő (például vulkanikusan aktív területeken), és van olyan anyag, ami felhozza azt (például rétegvíz). Kenya, Salvador, Izland, a Fülöp-szigetek, Új-Zéland vagy Costa Rica geotermikus nagyhatalmaknak számítanak.

Itthon is jók az adottságok, derül ki egy interjúból. Az alattunk lévő alapkőzet vékony, így a hőmérséklet lefelé mintegy kétszer olyan gyorsan nő, mint a világon általában. És van rengeteg termálvizünk. Valamint 9000, jelentős részben újrahasznosítható meddő mélykutunk.

Neked ajánljuk
Miből mennyi energiát termel Magyarország? Sokat nőtt az orrszarvúak száma Kenyában az orvvadászok megfékezésével 100 éve nem látott árhullám volt Új-Zélandon (videóval) A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam