2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áttörés jöhet a geotermikus energiatermelésben

A Föld hője, azaz a geotermikus energia egyelőre még inkább csak kiegészítő energiaforrásként szolgál, főként a fűtéshez, ritkábban pedig az áramtermeléshez. De ez hamarosan nagyot változhat egy amerikai gigabefektetés és egy új magyar technológiai fejlesztés hatására – írta meg a telex.hu.

A BBC becslése alapján a geotermikus energiatermelés 4,6 milliárd dolláros bizniszt jelent globálisan, ez az összeg a telex.hu szerint szinte láthatatlan az energiapiacon.

A Föld hőjéből nyert energia ráadásul néhány országot leszámítva nagyon kis részt képvisel az energiamixben. Ezen nagyot fordíthat egyetlen amerikai óriásprojekt: Joe Biden 2000 milliárd dolláros infrastruktúra-fejlesztési programot és egyúttal zöldátalakulást tervez.

A Petrolern LLC vállalat foglalkozik azzal, hogyan lehetne az olaj- és földgázipari infrastruktúrát átforgatni tisztaenergia-termelésre. Erre a legkézenfekvőbb megoldás az olajkutak geotermikus energiatermelésre való átállítása volna. Erre a Petrolern számításai szerint 16 milliárd dollár jutna. A beruházás 10 év alatt megtérülne, és 200 ezer munkahelyet teremtene.

Itt jön a képbe a magyar fejlesztés, amelynek az amerikai Think Geoneregy szakportál külön cikket szentelt, és amit nemrég mi is bemutattunk.

A kiskunhalasi geotermikus beruházás Forrás: MS Energy Solutions/YouTube.com

Az egri MS Energy Solutions Kft. Kiskunhalason alakította ki a világ első olyan zárt ciklusú, geotermikus hőtermelő erőművét, amely egy sikertelen olaj- és gázkutató fúrásból visszamaradt kutat hasznosít újra.

A WeHEAT-technológia 

vízkinyerés nélkül működik, tehát nem veszélyezteti a vízbázist, és ugyan kevesebb energiát termel, mint vízkinyeréses társai, de azt sokkal megbízhatóbban teszi.

A geotermikus energia hasznosítása akkor éri meg, ha a Föld hője lefelé haladva gyorsan nő (például vulkanikusan aktív területeken), és van olyan anyag, ami felhozza azt (például rétegvíz). Kenya, Salvador, Izland, a Fülöp-szigetek, Új-Zéland vagy Costa Rica geotermikus nagyhatalmaknak számítanak.

Itthon is jók az adottságok, derül ki egy interjúból. Az alattunk lévő alapkőzet vékony, így a hőmérséklet lefelé mintegy kétszer olyan gyorsan nő, mint a világon általában. És van rengeteg termálvizünk. Valamint 9000, jelentős részben újrahasznosítható meddő mélykutunk.

Neked ajánljuk
Magyar tűzszerészek is segítik a csernobili erőmű környékének akna- és lőszermentesítését Ennyire heves vihar még soha nem csapott le ilyen korán Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam