2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már csak néhány európai ország kényszerül növelni a szénerőművi energiatermelést

Míg az unióban 22 százalékkal csökkent a fekete- és barnaszénnel üzemelő erőművek termelése, addig Szerbiában 4, Bosznia-Hercegovinában pedig 8 százalékkal nőtt, és még így is villamosáram-importra szorult a két ország – a napi.hu a friss európai energiamérleget szemlézte.

A balkáni zöldenergia-piacot figyelemmel kísérő magazin, a Balkan Green Energy News értékelése szerint Szerbia és Bosznia-Hercegovina ugyan belehúzott, de a délkelet-európai piacon összességében 38 százalékról 33-ra esett a lignit részesedése az energiamixben. Ennek oka az, hogy a régió többi országában visszaszorul a barnaszénhasználat, a szén helyébe például Görögország és Bulgária esetében is a szél és a gáz lép.

Görögországban tavaly ráadásul a fogyasztás csökkenése mellett realizálódott a magasabb
szélenergia-potenciál, így a megújulók piaci részesedése 31-ről 34 százalékra tudott nőni.

Az Európai Bizottság friss, az uniós gáz- és villamosenergia-piacot értékelő jelentése szerint a koronavírus-járvány miatti keresleti sokk, illetve a megújuló energiaforrásokon alapuló termelés számára kedvező időjárási viszonyok együttesen átalakították a struktúrát.

Görögország igazi trendszetter Délkelet-Európában, a kivezetett szénerőművi kapacitásait széllel és gázzal helyettesíti Fotó: shutterstock.com

„Állandósulni látszik például az a tendencia, hogy Európában emelkedik a negatív áramárakkal járó órák száma. A jelentés szerint 2020-ban Európában már 11 zónában (köztük Szlovéniában, Horvátországban és Görögországban is) előfordult ez a piaci jelenség, s az összesített óraszám tavaly csaknem megduplázódott” – emelte ki a napi.hu.

Az uniós árammixben a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia aránya tavaly először túllépte a fosszilis tüzelőanyagokból származó villamos energia arányát – előbbi 39, utóbbi 36 százalék volt.

A 27 tagállamban 11 GW szélenergia-kapacitást és 18 GW napelemes termelőkapacitást adtak hozzá a rendszerhez, ez az egy évvel korábbinak megfelelő növekedést jelentett 2020-ban.

Az EU villamosenergia-fogyasztása azonban 4 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, ez az előzetes becslések alapján 14 százalékkal kevesebb
szén-dioxid-kibocsátást feltételez.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam