2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már biztonságos, és hamarosan zöldnek is fog számítani az atomenergia?

A Közös Kutatóközpont tudományos testület a nukleáris energiát biztonságos és fenntartható technológiának értékelte, a Greenpeace szerint a vizsgálat nem volt objektív, a Nemzetközi Energiaügynökség szerint pedig egyetlen használható technológiáról sem mondhatunk le klímacéljaink elérése érdekében.

„Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpont (JRC) nevű tudományos testületének szakértői szerint a nukleáris energia megfelel azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján az atomerőmű-építések fenntartható, azaz zöldberuházásoknak minősülhetnek. Az állásfoglalás jelentőségét az adja, hogy az Európai Bizottság várhatóan figyelembe fogja venni a gazdasági tevékenységeket és beruházásokat – fenntarthatósági szempontok alapján – osztályozó taxonómiai rendeletének véglegesítése során” – írja a greendex.hu az üggyel kapcsolatos részletes, elemző cikkében.

A JRC érvelése három fő pontban foglalható össze:

  • A testület nem talált tudományos bizonyítékokat arra, hogy az atomenergia nagyobb kárt okozna az emberi egészségben vagy a környezetben, mint más villamosenergia-termelési technológiák.
  • A nagy aktivitású radioaktív hulladék mélygeológiai formációkban történő tárolása megfelelő és biztonságos, ebben széles körű az egyetértés a tudományos, a technológiai és a szabályozásért felelős közösségben.
  • Az 1986-os csernobili katasztrófa utáni legkorszerűbb atomenergetikai technológiák okozta halálozási arány a legalacsonyabb az összes villamosenergia-termelési technológia között.
Dilemma: biztonságos és fenntartható, vagy veszélyes és drága a nukleáris energia? Fotó: Shutterstock.com

A Greenpeace szerint a JRC nem alkalmas a kérdés eldöntésére, mivel a kutatóközpont felállítására az Európai Atomenergia-közösséget (Euratom) létrehozó 1957-es szerződés egyik pontja alapján került sor, tehát nem garantált, hogy a testület objektív.

Azonban a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) véleménye és az IPCC 2018-as jelentése szerint a párizsi klímaegyezmény céljainak elérése érdekében az emberiség egyetlen használható technológiáról, így a nukleáris energiáról sem mondhat le.

A kutatóközpont megállapításait további két uniós szakértői bizottság fogja vizsgálni: a sugárvédelmi és hulladékgazdálkodási szakértők mellett az egészségügyi és környezeti kockázatok tudományos bizottsága is.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam