2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lendületesen halad Magyarország a naperőművi kapacitás bővítésében

A háztartási méretű és afeletti naperőművek összesített kapacitása öt év alatt több mint tízszeresére növekedett Magyarországon, és a tendencia nem is fog változni, ha rajtunk múlik – derült ki a Magyar Hírlap szombati, április 24-i lapszámából az MTI lapszemléje szerint.

A lapnak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke, Horváth Péter János nyilatkozott, aki elmondta, hogy a háztartási méretű, azaz 50 kilowatt alatti napelemes rendszerek összesített teljesítőképessége a 2015-ös 128 megawattról 2020. szeptember végéig 640 megawattra nőtt, ez ötszörös növekedést jelentett. A hivatal tavaly szeptember végén egészen pontosan 79 681 darab háztartási kiserőművet tartott nyilván, ezek közül 65 140 darab volt természetes személyek tulajdonában.

A MEKH elnöke arra is rámutatott, hogy az 50 kilowatt feletti, ipari méretű naperőművek estében még nagyobb, ötvenszeres bővülést tapasztalhattunk, a 2015-ös 25 megawattal szemben ma 1208 megawattal számolhatunk.

Egyszerre nyújtanak árnyékot és termelnek villamos energiát a budai Széllkapu park különleges építményei Fotó: MTI/Demecs Zsolt

Horváth Péter János a jövőre nézve is lendületes növekedést jósolt a METÁR-tender támogatott beruházásaira hivatkozva, az energiahivatal elnöke szerint évente újabb 343 gigawattóra villamos energia származhat naperőművi termelésből, ez évi újabb 160 ezer háztartás ellátását jelentheti majd.

Ahogyan az MTI közleményét feldolgozó portfolio.hu megjegyezte, a kormány jelenleg is tárgyal az EU-val arról, hogyan alakuljanak a Nemzeti Helyreállítási Terv energetikai intézkedései és egyéb komponensei. De az már tudható, hogy Magyarország kormánya átfogó lakossági épületfelújítási program indítása helyett a háztáji és ipari méretű napelemes rendszerek fejlesztését tervezi inkább támogatni, 250-250 milliárd forinttal.

Neked ajánljuk
Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? Elkészült Magyarország első állatvédelmi kódexe – lehet csatlakozni hozzá A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam