2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Márciusban belehúztak a villanyáram-fogyasztásba a magyarok

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal MTI-nek küldött közleményéből kiderült: nemcsak tavaly márciushoz képest nőtt az országban a villamosenergia-fogyasztás, hanem egyenesen ötéves csúcsot döntött idén a tavasz első hónapja. Ezzel párhuzamosan emelkedtek az árak is Európa-szerte.

A bruttó villamosenergia-fogyasztás 4,06 terawattórát tett ki idén márciusban, 3 százalékkal használtunk fel több villamos energiát, mint az előző év azonos időszakában. A hazai termelés 3,8 százalékkal nőtt, ennek 61 százalékát adták karbonmentes technológiák. A naperőművek aránya ezen belül 4,8 százalék volt. A naperőművi termelés napi maximuma 270 és 1300 megawattóra között ingadozott, ezért a változékony időjárás okolható.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleménye arra is kitért, hogy milyen hatással voltak a piaci folyamatok az árakra. A másnapi piaci árak Európa-szerte magasabbak voltak a márciusban megszokott értékeknél. A német piacon folytatódott az alacsony szélerőművi termelés, így a megszokottnál nagyobb mértékben kellett a fosszilis termelőkre támaszkodni az ellátásban. A szén- és a gázerőművi termelés is nőtt.

A Paksi Atomerőmű által megtermelt villamos energiát az országos hálózatba szállító magas feszültségű elektromos távvezetékek oszlopsorai Fotó: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

Az elhúzódó télies idő hatására a szén- és gázárak emelkedtek, miközben történelmi csúcsra értek a szén-dioxid-kvótaárak, mindez jelentősen növelte a fosszilis villamosenergia-termelés költségeit. A szén-dioxid drágulása a jövő évi villamosenergia-termékárakat is megemelte – a német piacon 10 éve nem látott magasságban (56,8 euró/megawattóra) zárta a hónapot, és a hazai piacon elérte a 60 euró/megawattórát a 2022. évi zsinórtermék ára.

Márciusban a szabályozási piacokhoz kapcsolódó költségek jelentősen emelkedtek. A hivatal vizsgálatot indított a kiegyenlítő energiaköltségek emelkedését okozó tényezők azonosítása és a szabályozói beavatkozás szükségességének meghatározása érdekében – zárta sorait a MEKH közleményét ismertető MTI.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam