2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szélturbinák, szélparkok – Tényleg a méret a lényeg?

A szélenergia-iparban minden méret növekszik, egyre nagyobb szélerőműparkok épülnek, egyre óriásibb turbinákat fejlesztenek a cégek, egyre több háztartást tudnak a szélparkok villamos energiával ellátni, és egyre nagyobb pénzek mozognak a szektorban. Jól hangzik, de még jobban bele kell húznunk.

Szükség van a növekedésre, hiszen – ahogy mi is írtuk – 

a globális felmelegedés mérsékléséhez a 2020-as eredményekhez képest is kétszer-háromszor nagyobb sebességre kellene pörgetni a szélparkok telepítésének ütemét.

Pedig 2020 a koronavírus-járvány ellenére is abszolút rekordév volt a szélenergia kiaknázásának történetében: „93 gigawatt új kapacitás jött létre a világban, több mint 50 százalékkal meghaladva a 2019-es értéket – derül ki a Global Wind Energy Council jelentéséből. A BloombergNEF szerint tavaly ennél is nagyobb, 96,7 gigawatt új szélerőművi kapacitást telepítettek globálisan. Az elmúlt egy évtizedben a globális szélenergia-piac így csaknem megnégyszereződött, és eléri a 743 gigawattot” – írja cikkében az nrgreport.com.

A méret a lényeg Fotó: shutterstock.com

A szélturbinák mérete is nő, a versenynek a tengerre telepített, offshore szélparkok terjedése nyitott szabad pályát, itt ugyanis nem olyan zavarók a gigantikus oszlopokon kalimpáló lapátok, és a szél is jobban jár a víz felett. Az óriások korszakát az általunk is megcsodált GE Haliade-X nyitotta meg 260 méteres teljes magassággal, 107 méter hosszú lapátokkal és 220 méteres rotorátmérővel. Egyes elemzők szerint a turbinák hamarosan megközelítik a 300 méteres magasságot, azaz lassan lekörözik majd az Eiffel-tornyot.

A mérettel párhuzamosan a teljesítmény is növekszik. Míg a WindEurope szerint

2020-ban a kontinens vízi turbináinak átlagos teljesítménye 8,2 megawatt volt, addig 2023-ban már a GE Haliade-X 13 megawattos változatát kezdik telepíteni az angol vizeken,
a Dogger Bank szélfarmon
190 ilyen óriás fog sorakozni 2026-ra.

A szektor más szereplői (Siemens Gamesa Renewable Energy, Vestas) is grandiózus tervekkel szálltak be a versenybe.

A méretmánia nem l'art pour l'art hóbort, a nagyobb turbinák valóban több villamos energiát termelnek. A növekedésnek a logisztikai problémák, nevezetesen a gigantikus elemek transzportjának kihívásai azonban határt szabhatnak.

Neked ajánljuk
Hogyan spórolhatsz a rezsin? Hogyan spórolhatsz a rezsin? Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam