2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fordulat: Végre a lakossági termelők is megjelenhetnek az árampiacon

Május 6-án, csütörtökön adta hírül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, hogy a „Tiszta Energia minden európainak” című uniós jogszabálycsomag és az annak szellemiségét tükröző hazai törvénymódosítások értelmében végre eljöhet a kis méretű szereplők ideje az energiapiacon.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) MTI-hez eljuttatott, a portfolio.hu által is szemlézett közleményében Horváth Péter János, a hivatal elnöke rámutatott a fordulat lényegére:

„fejlődésének újabb szakaszához érkezett a hazai energiapiac, az aggregátorok segítségével a háztartási áramfogyasztók is aktív szereplőivé válhatnak a piacnak”.

A kis méretű szereplők megjelenése a villamosenergia-piacon a megújuló energiaforrások és az okostechnológiák terjedésének köszönhető. Azok a háztartások, társasházak vagy kisvállalatok, amelyek például saját napelemes rendszert építettek ki, már nemcsak fogyasztóként, hanem termelőként is bekapcsolódhatnak a rendszerbe. Az aggregátorok az ő piacra lépésüket segíthetik.

A háztartások, társasházak vagy kisvállalatok már nemcsak fogyasztóként, hanem termelőként is bekapcsolódhatnak a rendszerbe Fotó: shutterstock.com

„A kis méretű, önmagukban gyenge szereplők termelésének és fogyasztásának összefogása révén az aggregátor egy nagyobb portfóliót hozhat létre, amelyen keresztül ezek a résztvevők is eljuthatnak a villamosenergia-tőzsdére, a rendszerszintű szolgáltatások vagy a villamosenergia-piac más részpiacaira, mint például a rugalmassági piac” – részletezte a MEKH elnöke.

Az aggregátorok nyilvántartásáért és felügyeletéért a MEKH felel, a hivatal honlapján lehet elérni a listájukat is.

Horváth Péter János hangsúlyozta, hogy a cél egy fogyasztó- és klímabarát rendszer, amely eleget tud tenni az ellátásbiztonsági követelményeknek, és képes innovatív megoldásokat alkalmazni.

További információk a MEKH honlapján, itt és itt érhetők el.

Neked ajánljuk
Hogyan alakult a háztáji naperőművek száma az utóbbi évtizedben Magyarországon? Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Infografikán az elektromos autótöltő állomások számának növekedése Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam