2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hosszú hideg ellenére is maradt tartalék a gáztárolóinkban

A szokásosnál hidegebb volt az idei március, a zord idő hatására emelkedtek az árak az európai és hazai szén- és földgázpiacokon, történelmi csúcsra értek a szén-dioxid-kvótaárak is. A hazai gázfogyasztás is emelkedett, a nyugati országokkal ellentétben itthon mégis többlet maradt a gáztárolókban.

Közzétette szokásos, havi földgázpiaci elemzését a honlapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Ahogyan már mi is hírt adtunk róla, az európai és a hazai földgázpiacokon tehát jelentős piaci áremelkedést hozott a március, az egekbe szökő szén-dioxid-kvótaárak pedig visszaszorították a széntüzelésű erőművek villamosenergia-előállítását, és egyúttal növelték a gázerőművek termelését. A szénhelyettesítés megemelte a gázkeresletet, ami a jövő évre vonatkozó gázárakra is hatással volt, ezeket is feljebb nyomta.

Nyomásmérő óra a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A hideg miatt a hazai gázfogyasztás is emelkedett, idén 8,4 százalékkal több földgázt (12,9 terawattórát) használtak a magyarok, mint tavaly márciusban.

A szénhelyettesítés miatt a földgáztüzelésű erőművek gázkereslete is sokkal magasabb volt, mint 2020-ban. „Ennek következtében emelkedett az importált források és a hazai kitermelés súlya, miközben a kitárolás már lecsengőben volt. Így március végére jelentős többletek maradtak a tárolókban a tavalyi évi maximális feltöltés után” – vonta le a konklúziót a vg.hu MEKH közleményét ismertető cikke.

A nagy tárolói készletek a tél végén csak a régiónkban, Magyarország mellett például Ukrajnában vagy Szlovákiában jellemzők, nyugatabbra nem. De mivel így éppen a környékünket jellemzi ilyenkor is bőséges gázkínálat, így a hazai másnapi árak alacsonyabbak tudtak maradni, mint a nyugat-európai piacokon.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam