2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre olcsóbbak lesznek a szárazföldi és a tengeri szélfarmok

A világ legjelentősebb szélenergia-kutatólaborjában a világ legjobb szélenergia-szakértői adatgyűjtés és modellezés segítségével a szélparkok jelentős jövőbeni költségcsökkenését prognosztizálják. A turbinák méretei viszont nőni fognak.

A tudósok észrevették, hogy sokkal nagyobb költségcsökkenés volt megfigyelhető a szélenergia-szektorban, mint amekkorát 2015-ben jósoltak. Ezért elhatározták, hogy megismétlik a kutatást, és pontosítják a korábbi előrejelzéseiket, valamint értékelik a régi és új eredmények közötti esetleges eltérések okait.

A 2021-es vizsgálat eredményei szerint mindhárom vizsgált platformnak, tehát a szárazföldi (onshore) és a kétféle – tengerfenékre rögzített vagy lebegő – tengeri (offshore) szélparknak is körülbelül feleakkorák lesznek a jövőbeli költségei, mint amit 2015-ben számoltak a szakértők.

Mindkét kutatás a rangos Berkeley Labban zajlott, a friss eredményeket összefoglaló tanulmányt pedig a Nature folyóiratban publikálta a munkában részt vevő 140 kutató.

Ezúttal azt találták, hogy „a mind nagyobb méretű és egyre hatékonyabb szélturbinák mellett az alacsonyabb tőke-, illetve üzemeltetési költségeknek köszönhetően 2035-re 17–35 százalékos, 2050-re pedig 37–49 százalékos költségcsökkenéssel lehet számolni” – írta a napi.hu az eredményeket ismertető cikkében. A szakértők új tapasztalataik nyomán felhívták a figyelmet arra, hogy a jövőre vonatkozó kalkulációkban ezentúl mindig mérlegelni kell magát a költségbizonytalanságot mint tényezőt is.

Korcsolyázók Svédországban, az Oresund-szorosban befagyott tengeren, szélparkkal a háttérben Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Johan Nilsson

A Berkeley Lab kutatói azt is hangsúlyozták, hogy fontos figyelembe venni a turbinák növekedését is a költségszámítás öt fő tétele (tőkeköltség, működési költségek, kapacitásfaktor, élettartam, finanszírozás) mellett.

Az onshore és offshore turbinák nem megegyező mértékben fognak növekedni, a szárazföldiek 2035-re várhatóan 5,5 megawatt átlagos méretűek lesznek, a tengeriek pedig várhatóan átlagosan 17 megawattosra nőnek.

A napi.hu azzal a gondolattal zárta cikkét, hogy Magyarország nem használja ki a szélenergiában rejlő lehetőségeket.

Neked ajánljuk
Hátra arc, avagy füstölgő német szénerőművek Sok objektív bizonyíték van az emberi idegrendszer és a galaxis közötti hasonlóságra Aszály a vízgyűjtőn: meg kellett kezdeni a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ág vízpótlását Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam