2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jól vizsgáztak az európai energiaszabályozó hatóságok

Az Energiaszabályozók Európai Tanácsa az energiaszabályozó hatóságok függetlenségéről tett közzé egy 29 európai országot értékelő jelentést, a vizsgálat a hatóságokat önállónak, döntéshozatali felhatalmazásukat és pénzügyi helyzetüket pedig általában stabilnak találta – adta hírül az MTI.

A jelentés a következő három fő szempont alapján értékelte a szabályozói függetlenséget a vizsgált országokban, részletezte tovább a hírügynökség a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleményére támaszkodva:

  • politikai és iparági szereplőkkel szembeni függetlenség,
  • megfelelő humán- és pénzügyi erőforrások,
  • hatékonyság és önállóság az alapfeladatok ellátásában.

Az Energiaszabályozók Európai Tanácsa (CEER) az így elkészített dokumentumban kiemelte, hogy az energiaszabályozó hatóságok a hagyományos területek (villamos energia, földgáz és távhő) mellett egyre több új területért is felelősek (víziközmű, piaci verseny vagy vasúti közlekedés).

A feladatok bővülése kihívást jelenthet, ám a vizsgált hatóságok mintegy kétharmada megfelelő pénzügyi és humán erőforrással rendelkezik.

A Pannon Hőerőmű Pécsett bioalapanyagból állít elő elektromos energiát Fotó: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

A CEER jelentéséből az is kiderült, hogy a tagállamok túlnyomó többségében biztosítottak az európai szabályozás által megkövetelt alapfeltételek a hatóságok munkájához: a szabályozói feladatkörök jogszabályban rögzítettek, a hatóságok pedig megfelelő hatáskörökkel rendelkeznek a piaci szereplők kötelezésére vagy szankciók alkalmazására.

Ahogy a MEKH közleményében kiemelte:

„jelentősen erősítette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) függetlenségét a különleges jogállású szervekről és az általuk foglalkoztatottak jogállásáról szóló, 2020-ban hatályba lépett törvény az Energiaszabályozók Európai Tanácsának (CEER) jelentése szerint.”

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam