2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Előfordulhat, hogy a tiszta energia piszkos forrásból származik

A napelemek egyik fő alapanyaga a polikristályos szilícium. A Sheffield Hallam Egyetem vizsgálatai szerint a világ polikristályosszilícium-termelésének 45 százaléka az ujgurok lakta kínai tartományból, Hszincsiangból származik, ahol nagyrészt kényszermunkásokkal állíttathatják elő.

Az egyetem kutatói szerint a világ négy legnagyobb napelemgyártója is a kényszermunkából származó alapanyagot használhatja, jelentésükben ezért arra kérik a világ napelemgyártóit, hogy próbálják máshonnan beszerezni a polikristályos szilíciumot.

Előfordulhat, hogy a napelemek egyik fontos alapanyaga piszkos forrásból származik Fotó: pixabay.com

„A [kínai] kormány állítása szerint programjaik összhangban vannak a kínai törvényekkel, és a munkások önkéntesen dolgoznak a kormány szegénységcsökkentő programja keretében. Mindazonáltal komoly bizonyítékokat szereztünk kínai kormányzati és vállalati forrásokból arra, hogy a munkásokat valójában az internálás és az átnevelés fenyegetésével kényszerítik munkára” – idézi a 444.hu cikke a jelentést a BBC cikke alapján.

Kína tagadja, hogy bármiféle kényszerítésről lenne szó, ám több emberi jogi szervezet is nyomoz már az országban élő ujgur kisebbség helyzetének ügyében, egyre gyűlő bizonyítékaik alapján pedig a világ több országa, köztük az Egyesült Államok is etnikai tisztogatással, népirtással és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja Kínát.

Neked ajánljuk
Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Hogyan alakult a háztáji naperőművek száma az utóbbi évtizedben Magyarországon? A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Egy estére akár biokutatók is lehetünk
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam