2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fosszilisberuházás-stopra szólít a Nemzetközi Energiaügynökség

Kiadta első „nettó zéró” jelentését a Nemzetközi Energiaügynökség, amelyben meglepő határozottsággal állt ki amellett, hogy már egyáltalán nem szabad új olajipari beruházásba belevágni, ha 2050-re valóban el akarjuk érni a párizsi egyezményben megfogalmazott közös klímacéljainkat.

A fosszilisberuházás-stop mellett szükség van arra is, hogy gyors ütemben növekedjenek a megújuló energiaforrásokra fókuszáló befektetések, és a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) friss jelentése szerint elengedhetetlen a belső égésű motorral működő járművek 2035-ig történő kivezetése is.

A párizsi egyezményhez visszatérő Amerikai Egyesült Államok 2030-ra ígérte karbonkibocsátásának megfelezését, az EU pedig 2050-re a nettó zéró kibocsátás elérését vállalta. A nettó zéró koncepciója annyit tesz, hogy amennyi szén-dioxidot a légkörbe juttatunk, annyit ki is vonunk a légkörből. Az olajipari vállalatok is beálltak a sorba, és jelezték, hogy csökkentve karbonfüggőségüket, más területekbe fektetnek.

Nélkülözhetetlen, hogy a megújulóenergia-szektorba minél gyorsabban, minél több befektetés áramoljon Fotó: pixabay.com

Ennek ellenére, az IEA szerint, ha az összes ország teljesíti az ígéreteit, még az is kevés a másfél fokos melegedés túllépésének megelőzéséhez – írja a vg.hu a The Wall Street Journal cikke alapján. 

A nettó zéró karbonkibocsátás elérése kulcsfontosságú, hogy a 2015-ös párizsi megállapodásban megszabott másfél fokos melegedés tartható legyen. Az IEA úgy véli, az általa kidolgozott terv alapján a 2030-ig szükséges lépések megtehetők a jelenleg is széles körben alkalmazott technológiákkal, az azután következő lépésekhez viszont a ma még prototípusként, laborokban létező technológiákra is szükségünk lesz.

Neked ajánljuk
Hogyan spórolhatsz a rezsin? Hogyan spórolhatsz a rezsin? A legszegényebb városlakókat sújtja majd a leginkább a szárazság Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam