2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Négy fő területen kezdi meg az együttműködést a Linde és az MVM

Tiszta hidrogén előállítására, közlekedés-zöldítésre, szezonális energiatárolási megoldások kidolgozására, dekarbonizációra szövetkezik a Linde Gáz Magyarország Zrt. és az MVM Energetika Zrt. A két nagyvállalat stratégiai keretmegállapodást írt alá közös tisztahidrogén-projektek megvalósításáról.

A dokumentum az erről kiadott közlemény szerint definiálja a tiszta (zöld és kék) hidrogén előállításának projektirányait, és kinyilvánítja, hogy

a két nagyvállalat a jövőben szorosan együttműködik kísérleti hidrogénprojektek kidolgozásában és megvalósításában Magyarországon és a környező országok piacain.

Ehhez kölcsönösen használják egymás tudásbázisát és erőforrásait – írja a megállapodásról a vg.hu.

A hidrogéné a jövő, akár közlekedésről, szezonális energiatárolásról, akár ipari felhasználásról van szó Fotó: pixabay.com

A két csoport négy területen kezdi meg az együttműködést:

  • 1. A hidrogén elektrolízissel történő, karbonmentes előállítása a Linde-csoport technológiáinak és az MVM-csoport megújuló energiaforrásainak alkalmazásával.
  • 2. A közlekedés zöldítése, hidrogéntöltő állomások létesítése autóbuszok, kamionok, személyautók és vonatok részére.
  • 3. A villamosenergia- és (föld)gáz-infrastruktúra együttes fejlesztése, zöldhidrogén gyártása, tárolása és használata a földgázhálózat bevonásával, szezonális áramtárolási lehetőségek megvalósítása.
  • 4. Az ipari felhasználások dekarbonizációja.

A stratégiai megállapodás aláírói Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország vezérigazgatója, Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója voltak.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam