2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sikerült megegyezni: nem fektetnek többé külföldön szénerőművekbe a G7 tagjai

Kétnapos virtuális találkozót tartottak a G7 tagállamainak energetikai és környezetvédelmi miniszterei. Japán a végsőkig ellenezte a javaslatot, amelyben az utolsó órákban mégis sikerült megállapodniuk: nem támogatnak többé fosszilis tüzelőanyagot használó erőműveket más, szegényebb országokban.

Ezeknek a fejlesztéseknek a világ legfejlettebb gazdaságai közül eddig Japán volt az egyik legnagyobb szponzora. A mostani megállapodást azért ellenezte a szigetország az utolsó pillanatig, mert gazdasági szakértőik attól tartanak, hogy egy ilyen befektetési tilalom életbe lépése estén a japán tőke helyét a kínai veheti át az érintett területeken. Ez pedig fejletlenebb és szennyezőbb technológiák telepítéséhez vezetne.

A Nemzetközi Energiaügynökség fosszilisberuházás-stopra szólított fel a héten, a G7 tagállamai pedig léptek Fotó: pixabay.com

„A döntés komoly előrelépést jelent a klímacélok elérésében. A Nemzetközi Energiaügynökség a héten közzétett jelentésében arra szólított fel, hogy minden fosszilis üzemanyagon alapuló energiatermelő beruházást fel kell függeszteni az év végéig, hogy esély maradjon 1,5 fokban korlátozni a felmelegedés mértékét ebben az évszázadban” – hangsúlyozta a 444.hu a The Guardian beszámolója alapján.

A G7-eken kívül Kína és Dél-Korea támogatta nagyon gyakran az ilyen fejlesztéseket, Dél-Korea viszont most vállalta, hogy csatlakozik a G7-es fosszilisberuházás-stophoz.

Neked ajánljuk
Honnan szerzi majd az EU az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagokat? Hosszú idő után újra tartósan csökkenni látszik a napelem ára Százezer évesnél idősebb óriáspanda-kövületre bukkantak Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam