2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pótalkatrész érkezett Paksra

A Roszatom atomholdig egyik tagja, a CKBM, azaz a Központi Gépgyártó Tervező Iroda rendszeresen szállít alkatrészeket a karbantartáshoz, ezúttal vezetőkereket biztosított a Paksi Atomerőmű fő keringtetőszivattyújához, amely a hűtőközeg áramlásáért felelős – számolt be róla a vg.hu.

A fő keringtetőszivattyúk folyamatosan biztosítják a hűtőközeg, a speciálisan kezelt víz intenzív áramlását a primer körben – magyarázza a vg.hu által ismertetett közlemény –, a vezetőkerék pedig a hűtőközeg áramlásának elosztására szolgál.

Az 1945-ben alapított, Szosznovij Bor városában működő CKBM a fejlesztője és a gyártója az összes VVER-reaktorral szerelt atomerőművi blokk fő keringtetőszivattyúinak,

Pakson pedig négy VVER-440-es nyomott vizes reaktor működik jelenleg.

Szakemberek a Paksi Atomerőmű négyes reaktorának vezérlőtermében 2019. június 25-én Fotó: MTI/Sóki Tamás

A vállalat más speciális szivattyúkat is tervez és gyárt atomerőműveknek, emellett radioaktív anyagokat mozgató, távirányítással működtethető berendezéseket is készít.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam