2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Radikális károsanyagkibocsátás-csökkentésre kötelezte a bíróság a Shellt

A Friends of the Earth környezetvédő civil szervezet 17 ezer holland állampolgárral együttműködve indított polgári pert a brit–holland multinacionális olajipari vállalattal szemben. Nemrég lett meg az eredmény, a bíróság döntését pedig precedensértékűnek ítélik az eljárás kezdeményezői.

Bírósági döntés született arról, hogy a világ egyik legnagyobb olajvállalatának, a Shellnek kötelezően csökkentenie kell szén-dioxid-kibocsátását.

Az ítélet szerint a cégnek 2030-ra a 2019-es szint 45 százalékára kell mérsékelnie kibocsátásait, amelyekbe bele kell értenie a beszállítói által okozott kibocsátásokat is 

írja a 444.hu.

Tűzoltóautók a Shell nemzetközi olajkonszern vegyipari üzeme előtt a Rotterdamhoz közeli Moerdijkben 2014. június 4-én, miután az éjjel robbanás történt, és hatalmas tűz ütött ki a létesítményben Fotó: MTI/EPA/Marten Van Dijl

A szankció csak Hollandiára vonatkozik, de a BBC tudósítója szerint így is precedensértékű a holland bíróság gesztusa: most először fordul elő, hogy egy vállalatot bírósági ítélet kötelez kibocsátásának csökkentésére. A Friends of the Earth vezetője, Donald Pols a döntésnek azt az oldalát hangsúlyozta, hogy így most először bírósági ítélet mondja ki:

a Shell valóban felelős a klímaváltozásért, és valós felelőssége van annak csökkentésében is.

A Shellnek nem áll jól a szénája a holland bíróságokon: idén a Niger deltarégiójának olajszennyezéséért is kimondták a vállalat felelősségét.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam