2021. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vészhelyzet Komiföldön: környezeti katasztrófát okozott a Lukoil

A Lukoil egy nyenyecföldi mezőjén olajömlés történt. A vállalat hivatalos közleménye szerint 20 tonna nyersanyag került a talajba és a vizekbe, a hatóságok 90–100 tonnás mennyiségről beszélnek. A természeti katasztrófa miatt és a kármentesítés érdekében vészhelyzetet hirdettek a helyi hatóságok.

A Komi Köztársaság hatóságai a Lukoil leányvállalata által működtetett Oszkoje olajmezőn történt katasztrófa miatt hirdettek vészhelyzetet május közepén – írja a raketa.hu a The Moscow Times infromációi alapján.

A Moszkvától mintegy 2000 kilométerre északkeletre fekvő Usinszk városának tisztviselői szerint a szennyeződésből nagyjából 9 tonna kerülhetett a Kolva folyóba.

A környezetvédők attól tartanak, hogy a szennyezés elérheti a Jeges-tengert.

A kármentesítésben részt vevő szakemberek a szennyeződést felszívó abszorbens anyagot helyeztek ki a folyó felszínére. Miután ezt visszagyűjtötték, az olajtermékeket, a szennyezett jeget és a felhasznált abszorbenseket speciális ipari hulladéklerakókba szállítják.

A Lukoil benzinkútja és szervize az Orczy téren, Budapesten, 2020-ban Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

Ivan Blokov, az orosz Greenpeace kutatási és szakértői vezetője is reagált a szerencsétlenségre – szintén a The Moscow Timesnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy

meg kell tiltani a 20 éves vagy annál idősebb olajvezetékek használatát a hasonló szennyezések számának csökkentése érdekében.

Neked ajánljuk
Norvégia beszáll az energetikai átmenetbe, de nem engedi el az olajat Emberi jogi bíróság előtt találhatja magát Norvégia Újabb olajvállalat kényszerülhet klímatudatosabb működésre Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam