2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vészhelyzet Komiföldön: környezeti katasztrófát okozott a Lukoil

A Lukoil egy nyenyecföldi mezőjén olajömlés történt. A vállalat hivatalos közleménye szerint 20 tonna nyersanyag került a talajba és a vizekbe, a hatóságok 90–100 tonnás mennyiségről beszélnek. A természeti katasztrófa miatt és a kármentesítés érdekében vészhelyzetet hirdettek a helyi hatóságok.

A Komi Köztársaság hatóságai a Lukoil leányvállalata által működtetett Oszkoje olajmezőn történt katasztrófa miatt hirdettek vészhelyzetet május közepén – írja a raketa.hu a The Moscow Times infromációi alapján.

A Moszkvától mintegy 2000 kilométerre északkeletre fekvő Usinszk városának tisztviselői szerint a szennyeződésből nagyjából 9 tonna kerülhetett a Kolva folyóba.

A környezetvédők attól tartanak, hogy a szennyezés elérheti a Jeges-tengert.

A kármentesítésben részt vevő szakemberek a szennyeződést felszívó abszorbens anyagot helyeztek ki a folyó felszínére. Miután ezt visszagyűjtötték, az olajtermékeket, a szennyezett jeget és a felhasznált abszorbenseket speciális ipari hulladéklerakókba szállítják.

A Lukoil benzinkútja és szervize az Orczy téren, Budapesten, 2020-ban Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

Ivan Blokov, az orosz Greenpeace kutatási és szakértői vezetője is reagált a szerencsétlenségre – szintén a The Moscow Timesnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy

meg kell tiltani a 20 éves vagy annál idősebb olajvezetékek használatát a hasonló szennyezések számának csökkentése érdekében.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam